Radar · Nyheter

Kartlade militära anläggningar – åtalas

En man åtalas för att ha fotograferat och samlat in uppgifter om militära skyddsobjekt.

En man i 40-årsåldern har åtalats vid Göteborgs tingsrätt för ha dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter om militära skyddsobjekt runt om i landet under flera års tid.
– Vi tar den här frågan på största allvar, säger Karl Melin på Säpo.

Mannen åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet.

”Det här är en allvarlig brottslighet som mannen är misstänkt för. Jag bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet”, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål, i ett pressmeddelande.

Säkerhetspolisens förundersökning har pågått under ”en tid” och letts av riksenheten för säkerhetsmål, berättar Karl Melin, presschef vid Säpo.

Spridit information

– Det finns misstankar om att en obehörig man ska ha tagit sig in på skyddsobjekt, dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter från olika platser i landet och spridit en del av den här informationen vidare, säger han till TT.

Totalt rör det sig om 36 militära skyddsobjekt som ska ha dokumenterats mellan 2013 och 2017. I två fall misstänks mannen ha spridit informationen vidare till en annan person. Brottet rubriceras inte som spioneri då åklagare inte hittat några kopplingar mellan mannen och främmande makt.

– Det har utretts men inte hittats några, säger Melin.

Ser allvarligt

Han beskriver det hela som en ”systematisk kartläggning” av olika militära anläggningar.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade, utifrån vår uppgift att skydda Sverige och Sveriges säkerhet, för det är vad det handlar om här. Det finns en anledning till att skyddsobjekt är skyddsobjekt, och att obehöriga inte ska ha tillträde dit.

På frågan om det finns fler brottsmisstänkta säger Melin att det pågår fler förundersökningar i ärendet.

– Vi får se vart det leder.

Fakta: Detta är skyddsobjekt

Skyddsobjekt är benämningen på byggnader, andra anläggningar, objekt och områden som enligt Skyddslagen och Skyddsförordningen kan behöva skydd mot sabotage, terroristbrott, grovt rån och spioneri samt röjande av andra hemliga uppgifter som rör totalförsvaret.
Några exempel på skyddsobjekt är statschefens och tronföljarens residens och bostäder, statsministerns bostäder och riksdagens byggnader, byggnader som disponeras av Försvarsmakten samt byggnader som är avsedda för att leda statlig eller kommunal verksamhet.
Källa: Länsstyrelsen