Radar · Nyheter

Brand vid HVB-hem utreds som hatbrott

Polisens tekniker undersöker platsen där en eller flera personer kastat flaskor med brännbar vätska mot ett HVB-hem på Värmdö utanför Stockholm.

Polis och brandkår larmades i natt till Värmdö utanför Stockholm efter att flaskor med brännbar vätska, så kallade molotovcocktails, kastats mot fasaden på ett HVB-hem. Det inträffade rubriceras som hatbrott.

Ingen person skadades vid händelsen.

– När vi kommer till platsen kan vi konstatera att det brunnit i fasaden. Branden släcktes snart efter att den startat, säger Ola Österling på polisens regionledningscentral.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, och händelsen rubriceras även som hatbrott.

– Det är poliserna på plats som gjort en bedömning om hatbrott. Varför man gjort den bedömningen vet jag inte, men det kan tänkas att det handlar om vilka personer som bor i det här hemmet, säger Österling.

Under dagen kommer en teknisk undersökning att göras vid platsen, och enligt Österling finns redan ett par saker att gå vidare med.

– Det finns rester av de här flaskorna som använts, till exempel, säger han.

Ingen har ännu gripits misstänkt för att ha kastat flaskorna.

På hem för vård och boende (HVB) placeras barn och unga enligt socialtjänstlagen eller LVU. Det finns 948 HVB-hem i Sverige, med totalt cirka 11 000 platser.