Radar · Nyheter

Transperson utfryst från Svenska kyrkan i Lysekil

Dana Flyman känner sig inte längre välkommen i kyrkan i Lysekil efter att hon kom ut som transperson.

En person som varit aktiv i Svenska kyrkan i Lysekil var plötsligt inte längre välkommen när hon kom ut som transperson, det rapporterar P4 Väst. Bland annat fick hon höra att hon inte var lämplig att leda konfirmander.

Det var för tre år sedan som Dana Flyman kom ut som transperson och då plötsligt inte längre kände sig välkommen i kyrkoarbetet.

– När jag kom ut för min församling så ville de inte längre ha med mig i konfirmationsarbetet, men inte heller i lovsången. De sa till mig att ”du vet ju hur vi tänker kring sådana saker”, berättar Dana Flyman.

Det är inte första gången Lysekils församling hamnar i blåsvädret, tidigare har det handlat om att kyrkoherden vägrat att viga samkönade par.

Svenska kyrkan är precis som alla andra organisationer skyldiga att följa diskrimineringslagen. Men trots det säger Inger Lise Olsen som jobbar med jämställdhetsfrågor för Svenska kyrkan, att transpersoner återkommande utsätts för diskriminering i kyrkan.

– Under mina 30 år som jag jobbat med jämställdhet i kyrkan så har jag sett att transpersoner är särskilt utsatta för att inte känna sig välkomna i kyrkan, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV