Radar · Nyheter

”Nudging” motverkar nedskräpning i fjällen 

Kebnekaise fjällstation vill puffa besökarna i en bättre riktning.

Intresset för fjällvandring är fortsatt stort. Men fler fjällvandrare innebär mer nedskräpning. Nu testas ”nudging” för att ge nedskräpade turister en knuff i rätt riktning.

Vandring i fjällen är fortfarande en populär aktivitet bland semestrande svenskar. Bara i år räknar man med att mellan 8-10 000 personer kommer att bestiga Kebnekaises topp, och bokningarna till fjällanläggningarna hos Svenska Turistföreningen fortsätter att öka.

Men den ökade fjällturismen lämnar spår i form av mer nedskräpning, rapporterar Sveriges Radio.

Papper, snus och cigarettfimpar är något som allt oftare återfinns längsmed vandringslederna. För att komma tillrätta med problemet satte personalen vid Kebnekaise fjällstation upp anslag vid stugorna såväl som på fjälltoppen. Skyltarna uppmanar besökarna att ta med sig skräpet ned istället för att kasta det i naturen – och den som visar upp en skräppåse i receptionen belönas med en kopp kaffe.

Och det verkar vara ett vinnande koncept.

–  Vi tror på idén. Nedskräpningen har minskat och antalet serverade kaffekoppar har ökat, säger Marit Sarri, platschef vid Kebnekaise fjällstation, till Sveriges Radio.

Hon nämner besök av Plogga och ett samarbete med Håll Sverige Rent som exempel på andra insatser mot nedskräpningen. Man diskuterar även nedskräpningssituationen med kommunen.

– Jag tror på kampanjer där man påminner och påverkar med jämna mellanrum. Vi börjar att påminna om att ta hand om sitt skräp redan nere i Nikkaluokta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV