Energi

”Jag tror på en minimalistisk hudvård”

Hudforskaren Johanna Gillbro tror att det är bättre med en minimalistisk hudvård.

Vi lägger massor av tid och pengar på att ta hand om vår hud. Men har det någon effekt? Både ja och nej.
– En del produkter har för många ingredienser och stressar snarare huden, säger forskaren Johanna Gillbro.

Huden är vårt största organ. Förutom att vara vårt skydd mot omvärlden, berättar den mycket om vilka vi är. Färg och rynkor, rodnader och skador kan avslöja allt från ålder till sinnesstämningar och sjukdomar.

Hudforskaren Johanna Gillbro har alltid varit fascinerad av huden, så pass mycket att det blev hennes yrke. Det började när hon som liten drabbades av vitiligo, en sjukdom där huden saknar förmåga att bilda pigment, vilket yttrar sig som vita fläckar.

– Först var jag stolt. Fläckarna påminde om min favorithundras dalmatiner och jag kände mig speciell, säger Johanna Gillbro.

Men i tonåren, när oviljan att sticka ut var som starkast, kändes sjukdomen jobbig. Johanna sökte efter behandlingar och provade det mesta.

– Jag träffade så många läkare och testade allt från kortison och UVB-behandling till hudtransplantationer. Ingenting hjälpte. Allt blev snarare värre.

Men det gjorde att hennes intresse väcktes och Johanna pluggade till apotekare i Uppsala.

"Huden är ett fascinerande organ
"Huden är ett fascinerande organ. Jag vill ge människor kunskap så att de kan vårda huden rätt och ställa krav på skönhetsindustrin", säger hudforskaren Johanna Gillbro. Foto: Anders Wiklund/TT

Doktor i dermatologi

Under studietiden kom hon i kontakt med dermatologen och hudforskaren Karin Schallreuter som är professor vid universitetet i Bradford, England, och expert på vitiligo. Hon fick en doktorandplats i Schallreuters forskningsteam, disputerade på vitiligo år 2006 och tog en doktorsexamen inom experimentell dermatologi.

Under doktorandtjänsten bidrog hon till att utveckla en behandling för sjukdomen och blev själv hjälpt. Hon vet hur mycket hudvård engagerar och vilka enorma pengar skönhetsindustrin omsätter. Nu har hon samlat sin kunskaper i boken ”Hudbibeln”.

– Mitt mål med boken är att konsumenten ska få kunskap. Dels för att kunna välja rätt produkter, dels för att kunna ställa krav.

Att dricka vatten ger inte återfuktad hud
Att dricka vatten ger inte återfuktad hud. Det är en myt. Likaså att man måste rengöra ansiktet på morgonen. Det hölje av fetter och bakterier som bildads under natten ska man vara rädd om. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jämför med mat

Vi betalar mycket för hudvård med ”aktiva substanser”. Men tillverkarna har ingen skyldighet att redovisa hur stor koncentration av dessa substanser krämerna innehåller, eller om de fortfarande fungerar när de når oss.

– Jämför med hur vi ser på mat eller mediciner. Vi skulle aldrig acceptera en huvudvärkstablett som bara innehåller spår av värknedsättare eller ett livsmedel fullproppat med tillsatser och konserveringsmedel, säger Johanna.

I rätt koncentration finns det aktiva ingredienser som hjälper mot både rynkor och torrhet. Exempelvis A-vitaminet retinol, vitamin C som minskar rynkor och glycerin och urea som är bra återfuktare. Problemet är att många tillverkare tillsätter aktiva ämnen i rent marknadsföringssyfte. Det kan låta bra, men koncentrationerna är ofta så låga att ämnena är verkningslösa.

– Försök att välja en produkt med så få ingredienser som möjligt. Undvik krämer som mest fokuserar på parfym, färgämnen och förtjockningsmedel, säger Johanna.

Skyddande hölje

Huden har ett naturligt, väl fungerande hölje av fetter och bakterier som skyddar och bevarar. Det ska man vara rädd om. Att ansiktet skulle behöva rengöras på morgonen är till exempel en myt.

– Det stämmer inte. Den fina balansen av fetter som huden bildar av sig själv är egentligen varje tillverkares dröm att kunna efterlikna.

Lite vatten är det enda som behövs och en mild rengöring för att ta bort smink.

– Jag tror på en minimalistisk hudvård.

I stället för komplicerade hudrutiner förespråkar Johanna Gillbro hellre en bra kost.

– Vissa ämnen tas lättare upp av huden via tarmen än via en kräm. Polyfenoler, en grupp antioxidanter som förenklat bromsar cellernas åldrande och finns i örter, bär och grönsaker är en. Karotenoider, som finns i morötter, är en annan. De kan delvis skydda huden mot solskador.

Att ansiktet skulle behöva rengöras på morgonen är en myt
Att ansiktet skulle behöva rengöras på morgonen är en myt. Lite vatten är det enda som behövs, och en mild rengöring för att ta bort smink. Foto: Shutterstock

Bakterieflora

De flesta av oss känner igen begreppet tarmflora – alla de bakterier, virus och svampar som finns i vår tarm. Det senaste decenniet har forskningen visat hur viktiga dessa mikroorganismer är för vår hälsa. Även på huden kryllar det av betydelsefulla bakterier, men forskningen ligger ännu i sin linda. Johanna har alltmer fokuserat sin forskning på hudens bakterieflora, mikrobiom.

– Vi tror att vi kan utveckla strategier genom att balansera hudens mikrobiom för att behandla vanliga hudåkommor som akne och eksem.

Det kan man göra genom att applicera bakterier och ämnen som bakterierna har producerat i kräm- eller gelform på huden. Kruxet är att få de välgörande bakterierna att överleva.

Så vad använder Johanna Gillbro själv för krämer? Hennes hy strålar och hon ser fantastiskt fräsch ut. Hon ser lite generad ut och erkänner:

– Jag blandar faktiskt till min egen kräm här inne på labbet. Då vet jag precis vad den innehåller.

JOHANNAS BÄSTA HUDRÅD

1. ”Less is more”. Många ingredienser i hudvårdsprodukter är inte bättre – snarare tvärtom.
2. Naturligt för huden är sådant som redan finns i huden, det vill säga hudegna ämnen. Leta efter till exempel glycerin och aminosyror bland ingredienserna.
3. Var sparsam med rengöring. Tvätta inte bort hudens fina komposition av fetter.
4. Var noga med solskydd när uv-index är högt. Solen har i särklass den största påverkan på hudens åldrande.
5. Lev hälsosamt. Rör på dig, var ute och sov gott.
6. Vår tarm och hud är i ständig kontakt. Ät bär, frukt och grönt.
7. Läs på. Huden är vårt största organ – ta reda på vad den mår bra av.

JOHANNA GILLBRO

Ålder: 42 år.
Gör: hudforskare och författare till boken ”Hudbibeln” (Bookmark förlag, 2019) Driver bolaget Skinome project, som sysslar med dermatologisk forskning relaterad till hudens bakterieflora.