Radar · Nyheter

Hundratals jakttorn förstörda inför älgjakten

En död älgtjur ligger framför fötterna på jägaren som skjutit honom.

Hundratals jakttorn över hela Sverige har förstörts inför årets älgjakt. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet är det organisationen Hunt Saboteurs Sweden som ligger bakom.

2017 startade organisationen Hunt Saboteurs Sweden (HSS). Gruppen är en svensk falang av en internationell rörelse som startade med jaktsabotage i England redan på 60-talet. På den svenska gruppens hemsida kan man läsa: ”Målet är att djur och natur ska få vara i fred. Genom att sabotera jakt, demonstrera och upplysa kommer vi göra allt i vår makt tills skogarna är fria från de så kallade viltvårdarna. Vi skyr inga medel för att skydda djuren.”

Sedan starten 2017 har gruppen synts i svenska medier flera gånger. I januari 2018 publicerade Aftonbladet en serie artiklar om hur HSS försökte sabotera vargjakten i Kolsva. Där uppstod flera våldsamma situationer mellan jägarna och aktivisterna. I sociala medier väckte händelserna upprördhet från båda sidor.

Förstörda jakttorn

Varje år skjuts cirka hundratusen älgar under den svenska älgjakten som startar i september. Inför årets älgjakt har, enligt en artikel i Svenska Dagbladet, hundratals jakttorn förstörts. HSS målas i artikeln ut som de ansvariga.

I artikeln berättar Torsten Nilsson, ordförande för Svenska Jägareförbundet i Uppsala län, hur han kände när han upptäckte ett förstört jakttorn:

– Först blev jag förvånad, sedan irriterad och slutligen förbannad. Det är ett så onödigt angrepp, säger han.

HSS skriver i ett meddelande till Syre Göteborg att de som organisation inte förstör jakttorn, men att skadegörelsen ändå är någonting som de uppmuntrar till:

”HSS som organisation är en laglig verksamhet, men att våra medlemmar gärna städar i skogen är något vi står bakom till 100 procent. Nyligen saboterades över 100 jakttorn av svenska aktivister. Vi ser detta som en vinst för djuren.”

Delvis menar de att jakttorn kostar pengar och att skadegörelsen kan medföra att jägaren inte kommer har råd att sätta upp ett nytt. Och enligt HSS påverkar skadegörelsen jakten på fler sätt: 

”Även kortsiktigt störs jakten. Om det till exempel har planerats att åka ut och jaga en morgon och jakttornen ska användas, men när de kommer till marken och tornen är förstörda måste de istället få bort dem. Sen handlar det såklart om att skicka ett budskap: Vi är många som ser vad ni gör i skogen och vi kommer inte tillåta det”, skriver HSS till Syre Göteborg.

Solveig Larsson, ordförande i Jägarnas Riksförbund, berättar för Svenska Dagbladet om hur det ökade sabotaget mot jakttorn riskerar att skada jägarna:

– Det är fullständigt barockt att man vill orsaka skada för andra på det här viset. Det kan vara svårt att se om ett ben till tornet är delvis avsågat och ger vika när man kliver upp. Nuförtiden får man vara noga med att säkerställa att det är stabilt, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV