Energi

Hallå där Ta natten tillbaka Göteborg!…

Imorgon anordnas den feministiska gatufesten Ta sommarnatten tillbaka 2019.

…som anordnar den feministiska gatufesten Ta sommarnatten tillbaka 2019 imorgon kl. 20.00 på Järntorget.

Vilka är ni som anordnar gatufesten?

– Vi är ett nätverk som består av av kvinnor och transpersoner som är aktiva i Göteborgs radikala vänster.

Vad är syftet och målet med demonstrationen?

– Syftet är att belysa de problem vi kvinnor och transpersoner upplever när vi vistas utanför våra hem nattetid – trakasserier, otrygghet och övergrepp. Vi vill skapa en fristad och känna kraften i syskonskapet genom att ta över gatorna.

Nämn några saker som ni tycker behöver ske på samhällsnivå för att kvinnor- och transpersoner inte ska behöva känna sig rädda för att gå ute själva på nätterna?

– På lång sikt vill vi störta det ekonomiska systemet och de patriarkala maktstrukturer som är tätt sammanlänkade med detta. Vi vill se en demokratisk stad, att alla ska ha samma möjligheter att vistas i offentliga utrymmen, vilket omöjliggörs av bland annat nuvarande krogkultur, förekomst av företag och män som exploaterar kvinnors kroppar för sexuella och ekonomiska syften och en ordningsmakt som skyddar förövare. I en demokratisk stad är exempelvis också kollektivtrafiken tillgänglig för alla. Vi gör Ta natten tillbaka för att ta makten, vi är icke-binära, transpersoner, kvinnor som möter samma utsatthet och vi kräver synlighet. Men i slutändan kan samhället aldrig bli tryggt så länge ojämlikhet består.

Vilka platser i Göteborg uppfattar ni som mest otrygga och vad skulle kunna göras för att öka tryggheten på dessa platser?

– Vi skulle snarare vilja vända på frågan, vilka platser är trygga? Vi har erfarenhet av otrygghet på så olika platser som Sahlgrenska, spårvagnen, Andra Långgatan – ingen plats håller en acceptabel nivå.

Ta Sommarnatten tillbaka 2019

Demonstrationen går från Järntorget åt Majornahållet kl. 20.00 imorgon och beräknas ta cirka en timme.
Efter demonstrationens upplösning kommer arrangörerna erbjuda fortsatt häng på en plats i närheten med musik och dans.
Hela evenemanget är kvinno- och transseperatistiskt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV