Radar · Nyheter

Klyftorna ökar i nästan alla västsvenska kommuner

Inkomstklyftorna blir allt större i nästan hela Västsverige.

Mellan 2011 och 2017 har inkomstklyftorna vuxit i nästan hela Västsverige, det visar en granskning som SVT Väst har gjort av statistik från SCB. Det är bara i två kommuner – Orust och Götene – som klyftorna inte blivit större.

Som helhet har Västsverige något lägre inkomstskillnader än rikssnittet, men det är samtidigt några kommuner som sticker ut: I Göteborg, Sotenäs och Skara är inkomstskillnaderna betydligt större än genomsnittet.  Orust å andra sidan är den enda västsvenska kommunen som verkligen går mot strömmen och där klyftorna blir mindre.

– Jag tror att arbetslösheten påverkar detta väldigt mycket. Vi har alltid legat lågt när det gäller arbetslöshet och ungdomsarbetslöshet, men de senaste åren har vi legat ännu bättre till, säger kommunstyrelsens ordförande på Orust Carina Bråkenhielm (S) till SVT Väst.

Detta bekräftas också av statistiken – Orust hade i april i år lägst ungdomsarbetslöshet i hela Sverige.

I Götene har inkomstskillnaderna stått still mellan 2011 och 2017 medan Lerum, Grästorp och Gullspång hör till de kommuner där klyftorna har ökat som mest under samma tidsperiod. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV