Radar · Nyheter

Inför rätta för ecstasyfabrik i Göteborg

De fyra åtalade misstänks ha importerat flera tablettmaskiner från Kina för att kunna göra ecstasypiller av MDMA-pulver.

Fyra unga personer som misstänks ha tillverkat ecstasy i lägenheter i Göteborg ställs i dag inför rätta. Enligt misstankarna pressades tabletterna i maskiner som beställts från Kina. Tullen upptäckte hanteringen när man öppnade två trälådor.

De åtalade är tre män och en kvinna, alla i 20-årsåldern.
Lådorna från Kina släpptes in i Sverige i januari. Men först hade tullen öppnat försändelsen och inspekterat innehållet. Det bestod av maskiner man kan pressa tabletter med.

Tullens spanare kunde följa leveransen, och se att maskinerna till slut landade på två olika adresser i centrala Göteborg, berättar Göteborgs-Posten.

Ovanlig utrustning

– Pillermaskiner är inte olagliga att införa. Men de är ovanliga, så de fångade vårat intresse, säger Bertil Weingarten, projektledare på tullkriminalen i Göteborg.

Det var upprinnelsen till en längre spaningsinsats, som ledde fram till husrannsakan och gripanden. Vid ett tillslag den 14 mars på fyra olika ställen i Göteborg kunde polisen gripa fyra misstänkta. Samtidigt beslagtogs bland annat två kilo MDMA-pulver (som kan pressas till ecstasytabletter), nästan 400 tabletter, sex kilo dopningsmedel, störningssändare för mobiltelefoner och 146 500 kronor i kontanter.

Enligt åtalet har de fyra byggt upp en produktion av ecstasy som sedan sålts vidare. Och gruppen hade stora planer på att utvidga. Medan de suttit häktade har två nya mer avancerade tablettmaskiner, så kallade verkstadspressar, anlänt från Kina. I en dator hittade tullen ett brev där de åtalade skriver till leverantörer i Kina att de har kapacitet att köpa upp emot 40 kilo pulver i veckan.
– Då blir det kaliber på det, säger Bertil Weingarten.

Det kan jämföras med att den svenska tullen under januari till juni i år beslagtagit totalt 21 kilo så kallat MDMA-pulver.

"En liten fabrik"

Men någon fullskalig knarkfabrik blev det alltså aldrig i detta fall. Alla fyra misstänkta har åtalats för grovt narkotikabrott. Två av männen är även åtalade för grov smuggling av testosteron, som är ett dopningsmedel.
I förhören nekar kvinnan till alla anklagelser, medan de tre männen gjort vissa medgivanden. En av dem hävdar att andra personer har haft ledande roller, och att han bara var en marginell hantlangare.

– Det är ovanligt att vi kommer åt en liten fabrik, själva tillverkningen. Det är alltid bra att kunna stoppa narkotika. Antingen vid gränsen eller vid tillverkningen, säger en nöjd Bertil Weingarten på tullkriminalen.

Fakta: Åtalet

Fyra personer i 20-årsåldern är åtalade i härvan om tillverkning av ecstasy i lägenheter i Göteborg.
Alla, tre män och en kvinna, åtalas för grovt narkotikabrott. Två av männen är även åtalade för grov smuggling av testosteron, som är ett dopningsmedel.
Männen har gjort vissa medgivanden. Kvinnan nekar helt till brottet.
Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleds på tisdagen och beräknas ta fyra dagar.