Radar · Nyheter

Allt fler lesbiska par skaffar barn

Minst 3 700 barn lever med samkönade föräldrar i Sverige.

Allt fler barn till samkönade kvinnopar föds. Det visar en ny studie där forskarna har följt utvecklingen hos över fyra miljoner svenskar i åldern 16 till 49 år.

– Det är nytt. Tidigare har samkönade par haft betydligt lägre barnafödande i jämförelse med olikkönade par. Vi ser en konvergens – samkönade kvinnliga par liknar allt mer olikkönade par ur denna aspekt, säger Martin Kolk, en av forskarna bakom studien, till Dagens Nyheter.

Studien, genomförd vid Stockholms universitet, följde utvecklingen under åren 1995–2012.

Under den undersökta perioden ingick 4 200 kvinnor samkönat äktenskap, och andelen som skaffat barn fem år efter ingånget äktenskap ökade från 6 till 48 procent. Bland heteroparen minskade i stället barnafödandet, från 60 till drygt 50 procent.

I början av 2000-talet genomfördes två reformer som gjort det lättare för samkönade kvinnopar att skaffa barn. Kvinnor som lever med en annan kvinna har efter reformerna rätt till assisterad befruktning via landstinget.

Om de ingått partnerskap eller äktenskap har de även rätt att adoptera sin partners biologiska barn. Enligt DN sammanfaller reformerna med det ökade barnafödandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV