Radar · Nyheter

Skörden återhämtar sig – men regnbrist oroar

Skördeläget ser bra ut, men på vissa håll lurar torkan runt hörnet.

Fjolårets torka gav katastrofdålig skörd och slog hårt mot många av landets bönder. Nya rapporter visar att årets skördenivåer ligger över det normala – men på östkusten oroar regnbristen. 

Efter förra årets hetta gapade många foderlager tomma och många lantbrukare fick det tufft ekonomiskt. Regn och kyligare temperaturer må vara tråkigt för semesterfirare, men för landets lantbrukare kommer regnvädret som en nödvändig skänk från ovan.

Årets skördeprognos ser långt bättre ut än fjolårets, som var den sämsta på över 50 år. Totalt beräknas en skörd på cirka 6,3 miljoner ton – att jämföra med fjolårets siffror på cirka 3,5 miljoner ton.

– Läget hade varit mycket allvarligt om vi fått ytterligare en torrsommar, så det är väldigt skönt att vädret varit med oss hittills i år, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen till SVT Nyheter.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, rapporterar att läget i västra Sverige är normalt. Den första skörden låg till och med över det normala, och såväl oljeväxter som grönsaker och höst- och vårsått spannmål utvecklas väl.

Årets prognos ser bättre ut över hela landet, men regnbristen på östkusten oroar.

– Än så länge ser det hoppfullt ut på många håll i landet, men vi kan aldrig andas ut förrän skörden är inne, säger Lennart Nilsson, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse.

Vid kustbandet längsmed östkusten är det torrt även i år, och torkan kommer troligtvis påverka skörden av vallar och vårsäd, skriver LRF i sin skördeprognos.

Efter fjolårets sommar är många lantbrukare bättre förberedda på en torrsommar, berättar Mikael Jeppsson för SVT Nyheter.

– Jag tror att många är mer försiktiga i sina beslut när man ser vilken roll vädret kan spela. Normalt sett säljer man till exempel en del av sitt spannmål innan skörden, när prisnivåerna är bra. Det har man gjort även i år, men i mindre omfattning för att man har varit osäker på vilken skörd man kommer få.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV