Radar · Nyheter

34 grader på ungdomshemmet – ventilationen sönder  i flera dagar

Ett trasigt ventilationssystem ledde till högsommarhetta på ungdomarnas rum.

Svettiga inomhustemperaturer är ingen ovanlighet under värmeböljor, men trettio plusgrader på små ytor gränsar till det outhärdliga. På ett ungdomshem i Lindome uppmättes temperaturer på 34 grader på ungdomarnas rum, något som SVT Väst var först med att rapportera om.

Händelsen inträffade förra veckan och beskrivs i en avvikelserapport som ett problem som eskalerade under flera dagar. Enligt Elisabeth Andersson Ljung, tillförordnad institutionschef på ungdomshemmet, berodde de höga temperaturerna på ett trasigt ventilationssystem som uppskattades ha varit ur funktion under fem dagar.

Ungdomarna på hemmet är mellan 16-21 år och har problem med missbruk och kriminalitet.

Att ställa in fläktar under varma dagar är inget alternativ då risken finns att de skulle kunna användas för att åsamka skada.

Problemet ska nu vara åtgärdat, och personalen på boendet har fått lära sig hur ventilationen ska startas om ifall samma sak skulle hända igen.

– Felet inträffade fel dagar, när temperaturerna var som högst. Ungdomarna var trötta och hade lättare till irritation, så som vi alla reagerar på värme. Problemet åtgärdades så fort det uppdagades, berättar Elisabeth Andersson Ljung för SVT Väst.

Ungdomshemmet är nu väl förberedda inför nästa värmebölja.

– Det blir isglass och kalla vattenbad för fötterna, säger Elisabeth Andersson Ljung.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV