Radar · Nyheter

Petad minister kritiserar patriarkal struktur

Helene Hellmark Knutsson (S), riksdagsledamot och vice ordförande i näringsutskottet, kritiserar sitt parti.

Helene Hellmark Knutsson (S) petades från sin ministerpost i år. I en intervju med Svenska Dagbladet riktar hon nu skarp kritik mot en ”grabbig nätverksstruktur” inom Socialdemokraterna.

Kvinnor offras för att män ska få sitta kvar. Det anser Helene Hellmark Knutsson, som fram till att Stefan Löfven bildade sin nya regering i januari innehade posten som minister för högre utbildning och forskning.

Enligt Hellmark Knutsson är patriarkala strukturer djupt rotade inom Socialdemokraterna. Dessutom menar hon att äldre kvinnor bortprioriteras.

– Det är ingen slump att man alltid har pratat om allt ifrån ”Perssons pojkar” till ”Erlanders pojkar”. De yngre killarna ser det här när de kommer till SSU, att det är ett vinnande koncept som man ska härma och efterlikna, säger hon till SvD.

Samma kritik kommer från Alva Dahn, som fram till i våras var SSU:s distriktsordförande i Stockholms län och kandiderade till förbundsstyrelsen, men inte ingick i förslaget.

– Jag har svårt att se att det har handlat om kompetens. Bara för att jag älskar SSU betyder det inte att man får behandla mig hur som helst, säger Dahn till tidningen.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad svarar i ett mejl till SvD att hon inte känner igen sig i kritiken, och att det finns S-kvinnor på flera tunga politiska poster.

Statsministern har inte velat kommentera uppgifterna, enligt tidningen.