Radar · Nyheter

Sommarlov ger ökat tryck på landets tjejjourer

Många unga mår dåligt under sommaren.

För många är sommartider synonymt med sol, bad och avkopplande ledighet. Om man redan har det tufft kan sommaren däremot innebära otrygghet och förstärka ensamhetskänslor. Tjejjouren Väst märker av behovet av stöd och håller öppet sin chatt under hela sommaren.

Sommar som vinter, höst som vår – landets tjejjourer får in mängder av mejl, samtal och chattförfrågningar från unga som mår dåligt oavsett tid på året. Speciellt högt är trycket under ledigheter, då förväntningarna på nedvarvning, lycka och trevlig samvaro är extra stor. Detta gäller även för Tjejjouren Väst, som har utökat sina öppettider för verksamhetens stödchatt under sommaren.

– För många unga är skolan en trygg plats där det finns vuxna. Under sommarlovet saknas den tryggheten och många blir extra ensamma och utsatta, berättar Gabriella Graflund, verksamhetsansvarig på Tjejjouren Väst för lokaltidningen Nyheter Sto.

Tjejjouren Väst är en ideell feministisk förening som grundades år 2010. Föreningens stödverksamhet är huvudsakligen nätbaserad och finns tillgänglig för alla som identifierar sig som tjej.
Förra året mottog Tjejjouren Väst drygt 2000 samtal. Många av samtalen berörde ämnen som relationer, kroppskomplex och psykisk ohälsa. Samtal om övergrepp och självmordstankar är inte heller ovanligt.

Tidigare under sommaren släppte Tjejjouren en kampanjfilm för att nå ut med information om att det finns stöd att få även under sommarmånaderna. Filmen är en version av sommarklassikern Den blomstertid nu kommer och baseras på de berättelser som verksamheten möter i chatten.

– Filmen anspelar på känslor som är kopplade till sommaren, sett utifrån ett perspektiv som vi möter hos unga i chatten. Vi vill förmedla att det är okej att känna att sommaren inte är sådär härlig som alla säger att den ska vara, och att vi finns här för den som behöver prata, säger Josephine Kollén, kommunikationsansvarig på Tjejjouren Väst till Nyhetersto.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV