Radar · Nyheter

Sabuni: Vi förhandlar inte med SD

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni säger nej till att förhandla med SD.

– Ebba Busch Thor får äta lunch med vem hon vill, säger Liberalernas nyvalda ledare Nyamko Sabuni om att KD:s och SD:s partiledare har träffats för lunch och politiska diskussioner.
Men L kommer inte att förhandla med SD.

På tisdagen träffades KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-ledaren Jimmie Åkesson för att äta lunch och diskutera aktuella politiska frågor. Samtalen handlade om sjukvård, energi och migration, har de berättat i sociala medier.

För Nyamko Sabuni förändrar inte mötet mellan KD:s och SD:s partiledare Liberalernas inställning till förhandlingar med SD. Och hon tänker inte själv boka in någon lunch med Åkesson.

– Vi kommer inte att förhandla med SD, säger Nyamko Sabuni.

Inte viktigt

I stället vill hon fokusera på att genomföra 73-punktsprogrammet som den rödgröna regeringen, C och L kommit överens om.

– Till 2022, när vi kommer att utvärdera den politiska kartan, kommer det viktiga att vara var KD befinner sig politiskt, inte vem Ebba Busch Thor har ätit lunch med, säger Nyamko Sabuni.

Den nya partiledaren frågades ut av flera medier inför kvällens partiledartal i Almedalen. Och överallt fick hon frågor om sin syn på samarbete med SD.

– Vi ska inte förhandla budget med SD. Det är uteslutet. Man kan bara förhandla budget med dem man är nära värderingsmässigt. Och vi och SD ligger långt ifrån varandra i många politiska frågor – hur skulle vi kunna förhandla om en budget? säger Sabuni till P1 Morgon.

Konfrontation

2017 väckte Sabuni uppmärksamhet med en debattartikel där hon skrev att hon vill se hård konfrontation i frågor där L och SD tycker olika, men öppenhet att samverka där det finns likheter.

Sabuni understryker nu att hon i artikeln avsåg hur arbetet i riksdagens utskott ska fungera – inte regerings- eller budgetsamarbete.

Hon svarar bestämt nej på frågan om KD:s öppning mot SD påverkar överenskommelsen mellan S, MP, C och L om 73-punktsprogrammet.

M nobbar

Moderatledaren Ulf Kristersson har inte heller några planer på att boka in en lunch med Jimmie Åkesson. Partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, skriver i en kommentar till TT:

”Vi pratar redan i dag om politiska sakfrågor i riksdagens utskott och i parlamentariska utredningar med Sverigedemokraterna. Det har inte varit – och är inte – aktuellt med något enskilt möte mellan partiledarna”, skriver Billström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV