Radar · Nyheter

Ovanligt tidig algblomning – kommuner avråder från sjöbad

Den senaste tidens väder har resulterat i algblomning i flera sjöar.

Kombinationen av ihållande värme och kraftiga regnskurar har skapat förutsättningar för ovanligt tidig algblomning. Två kommuner avråder nu från bad i flera sjöar.

Partille och Lerums kommun uppmanar badsugna att se upp med kallsupar och bad i sjöarna Aspen, Öxsjön och Sävelången. Anledningen är en ovanligt tidig algblomning som riskerar att ge diarréer, kräkningar och hudirritationen om man får i sig tillräckligt stora mängder toxiner.

– Om vattnet är gult, grönt eller blått rekommenderar vi att man inte badar där. Små barn och djur är extra känsliga. Vi är rätt ovana vid att det sker här och så mycket, berättar Anna Engström, chef för miljöenheten i Lerums kommun, för ETC Göteborg.

Algblomning uppstår naturligt när algerna förökar sig, men brukar vanligtvis inträffa senare under sommaren. Att det har blivit vanligare under högsommaren beror delvis på övergödning. Algblomningen är ofta tillfällig och förflyttar sig med vindar och strömmar, vilket ibland kan göra det svårt att artbestämma och ta prover på algerna.

I Göteborg har kommunen inte fått några indikationer på algblomning. SMHI och Livsmedelsverket tar regelbundna prover på vatten och musslor, och på det stora hela är vattenkvaliteten i Göteborgsregionen betydligt bättre än under samma period i fjol.