Radar · Nyheter

Litium-brist hos leverantör – riskerar drabba tusentals

Det råder brist på det stämningsstabiliserande läkemedlet litium.

Det stämningsstabiliserande läkemedlet litium kan vara livsviktigt för många med bipolär sjukdom. Tidigare i veckan rapporterade media att medicinen var helt slut i lagerhyllorna. Enligt läkemedelsbolaget Karo pharma kommer leveranser snart att vara igång igen, men läkarkåren varnar fortfarande för att bristen kan få allvarliga konsekvenser.

Under torsdagsmorgonen berättade SVT Nyheter att det råder stor brist på läkemedlet litium, en oumbärlig medicin för många med bipolär sjukdom. Den som försöker hämta ut litium på apoteket riskerar att få beskedet ”restnoterat”, det vill säga slut hos leverantören.

Tidigare i veckan gick läkemedelsleverantören i Sverige, Karo pharma, ut med att lagret gapade tomt och att man förväntades kunna fylla lagerhyllorna först i augusti.

Ungefär två procent av befolkningen lever med bipolär sjukdom. Det är vanligt att drabbade hamnar i återkommande depressiva eller maniska skov, och det stämningsstabiliserande preparatet litium används ofta som förstahandsalternativ vid behandling. Under fjolåret hämtade cirka 24 000 svenskar ut litium under åtminstone ett tillfälle.

– Det är en potentiellt dödlig sjukdom. Man känner sig hopplös och kan ta sitt eget liv, säger Mats Ek, ordförande i Expertrådet för psykiatriska sjukdomar i en intervju med SVT Nyheter.

I ett pressmeddelande tidigare under veckan berättade Karo pharma att det tomma lagret berodde på brist på det aktiva ämnet i läkemedlet:

”Vi måste tyvärr meddela att det uppstått en bristsituation för Lithionit 42 mg depottabletter, som har uppstått på grund av begränsad tillgång av den aktiva substansen lithiumsulfat”, skriver Emma Bergwitz-Larsen, internationell produktchef för Karo pharma.

Den värsta krisen löst

Bolaget beklagade det inträffade och satte ihop en krisgrupp för att lösa den akuta situationen. Under torsdagen meddelade Karo pharma att deras underleverantör säkerställt en viss leverans av lithiumsulfat, och att det därmed inte längre råder totalstopp i leveranskedjan.

– Vi kommer släppa produktionen från vår underleverantör i morgon igen, säger bolagets vd Christoffer Lorenzen till SVT Nyheter.

Företaget uppskattar att man kommer kunna leverera ytterligare 24 000 förpackningar litium till den svenska marknaden under nästa vecka. Karo pharma räknar med att läget kommer att förbättras under kommande veckor, och att leveranstakten kommer vara tillbaka till det normala i augusti.

Samtidigt vill Christoffer Lorenzen inte tona ned allvaret i situationen.

– Det är fortfarande en kritisk situation, och vi tar mycket allvarligt på den. Givetvis kan vi inte garantera att vissa patienter inte kommer att påverkas, men vi gör vad vi kan och hoppas kunna ge en bra lösning, säger han till SVT Nyheter.

De senaste åren har restnoteringarna på läkemedel ökat dramatiskt. Under 2015 gjordes sammanlagt 148 restnoteringar – att jämföra med 2018, då siffran uppskattades till totalt 608 restnoteringar.