Radar · Nyheter

Frikyrka anklagas för hbtq-diskriminering

En frikyrka i Falun diskriminerar homosexuella, enligt ett reportage i P4 Dalarna. Falu kommun ser nu över de samarbeten värda miljoner som kommunen har med frikyrkan.

En församlingsmedlem i Lugnetkyrkan i Falun uppmanades att lämna kyrkan när hon ville leva öppet som homosexuell, rapporterar P4 Dalarna, som har samlat vittnesmål från flera tidigare medlemmar.

Församlingen uppger till P4 att homosexualitet är ”en typ av trasighet” och att medlemmar bör sätta ”församlingens kollektiva värderingar före sina personliga preferenser.”

”I detta fall betyder det att man kan ha högre befattningar inom kyrkan som homosexuell om man väljer att inte leva ut sin sexualitet” enligt uttalandet från kyrkan.

Lugnetkyrkan har i dag samarbeten med Falu kommun till ett värde av tre miljoner kronor. Kommunen hyr en av kyrkans lokaler för förskoleverksamhet och kyrkan får betalt av kommunen för att vara flyktingguider.

De här samarbetena kommer nu att ses över, säger Faluns kommundirektör Pernilla Wigren till TT.

– Lugnetkyrkan måste tydligt gå ut och förklara sig. Och sedan måste vi på vår kant, om vi inte får svar som gör oss trygga, avbryta våra samarbeten, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV