Radar · Nyheter

Friskola bryter mot lagen – stängs direkt

Skolinspektionen sätter stopp för friskolan i östra Göteborg.

Primusskolan i Gårdsten saknar bygglov och lämpliga lokaler men har tagit emot miljoner i bidrag. Nu beslutar Skolinspektionen att stänga skolan med omedelbar verkan. 

Skolinspektionen har beslutat att återkalla Primusskolans godkännande att bedriva utbildning från och med den 1 juli 2019. Beslutet gäller skolans förskoleklass, fritidshem och grundskola årskurs 1-6.

Primusskolan har en islamisk profil och ligger i en gammal industrilokal i Gårdsten. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att skolan saknar lokaler som är godkända för skolverksamhet, och att utbildningen därför inte lever upp till de krav som ställs i skollagen. Bristen beskrivs som ”mycket allvarlig”.

Tidigare i år rapporterade SVT Nyheter Väst att både Primusskolan och Algebraskolan bedrev skolverksamhet utan bygglov. Skolinspektionen har ännu inte meddelat något nytt beslut angående den sistnämnda skolan, som också är en friskola i Angered.

Enligt SVT Nyheter Väst har Göteborgs stad betalat ut sammanlagt 13,5 miljoner till de båda friskolorna. I sitt beslut skriver Skolinspektionen att Primusskolan fortsättningsvis inte kommer att få bidrag från elevernas hemkommuner.