Radar · Nyheter

Feministiskt Perspektiv: ”Därför är vi inte i Almedalen i år”

Feministiskt Perspektiv har i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hotet från NMR.

Feministiskt perspektiv ställer in sin medverkan under Almedalsveckan i år, det stod klart på söndagen efter att NMR återigen beviljats demonstrationstillstånd.

I söndags fick en person från NMR som ansökt om demonstrationstillstånd under Almedalsveckan sin ansökan beviljad av polisen. I ansökan står det att han önskar ha tillgång till Hamnplan i centrala Visby mellan kl 16 och 19 idag och att upp till 300 personer förväntas delta. Polisen har dock ändrat tiden och platsen något till klockan 17–18 på Holmen vid kallbadhuset.
– Jag tycker det är obegripligt, och det väcker en mängd frågor om polisens förmåga att göra de här bedömningarna, säger Anna-Klara Bratt, chefredaktör för Feministiskt Perspektiv.

Hon menar att det borde vara fullt möjligt för polisen att neka tillstånd med tanke på det våld och den förföljelse som NMR utsatte flera personer för under förra året.
– Som offentlig person är du oftast väldigt skyddad vid sådana här tillfällen. Men om du däremot är en ung rasifierad person som är där själv så har du inte alls tillgång till polisens beskydd på samma sätt.

Hon berättar också att Feministiskt Perspektiv hade problem med NMR så tidigt som 2012-2013.
– Vi har ändå försökt hålla fanan högt och delta, men förra året var det många som skulle ha deltagit i vårt program som inte vågade komma och det har lett fram till det här beslutet om att inte medverka i år. 

Vad tror du behöver ske för att NMR inte ska få tillstånd att demonstrera kommande år? Vill du se ett förbud mot nazistiska organisationer?

– Personligen tror jag inte på förbud mot organisationer. Vi kan se på vad som har hänt när nazistiska symboler förbjudits, det har snarare bara lett till en kreativ verkstad hos nazisterna. Men däremot ser jag inga problem att neka demonstrationstillstånd med den nuvarande lagstiftningen. Problemet ligger hos polisen som lutar sig mot en obehaglig samhällstrend. Jag undrar vad som hade hänt om det var IS-terrorister som hade fått demonstrationstillstånd, hade vi fått samma reaktioner då?

Istället för Almedalsveckan kommer Feminstiskt Perspektiv fokusera på att delta på Bokmässan i Göteborg den 26-29 september.