Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Musik: Göteborgs bluesfestival

Gbg Bluesförening bjuder in till Göteborgs Bluesfestival. Festivalen kommer även precis som tidigare att hållas på Villa Belparc i Slottsskogen. Under två dagar erbjuds musik från meriterade band som The Proven Ones, Jimi Bott, Anthony Geraci och Wille J. Campell med flera.
Tid: 17.30-00.00, 28 juni, 16.30-00.00, 29 juni
Plats: Villa Belparc
Kostnad: 450-800 kronor.

Musik: Organ Sticks & Strings

Den svängfokuserade energitrion Organ Sticks & Strings består av tre medelålders vinnördar som delar kärleken till jazz och Beaujolais. På scen hittar vi Fabian Kallerdahl och Lade Källfelt samt jazzklubbsdirektören själv: Fredrik Rixman. Jam hela natten efter konserten.
Tid: 21.00 -23.00
Plats: Unity jazz
Kostnad: 100 kronor.

Måndag 1 juli till torsdag 4 juli

Teater: Sommarteater i Biskopsgården

I samarbete med kommunen och Västra Hisingen leder Meeting Plays sommarteatern i Biskopsgården, där ungdomar möts för att spela teater tillsammans som betalt sommarjobb. Föreställningarna ges 1-4 juli på olika platser runt om Biskopsgården.
Tid: 13.30, 1-4 juli
Plats: Varierande
Kostnad: Gratis.

Tisdag 2 juli till 4 juli

Barnteater: Räven i den kolsvarta natten

Teater Pero bjuder in till en historia om att ta om hand varandra. Om att våga öppna sin dörr även för den man kanske inte känner. I den kolsvarta natten söker alla små djur skydd för mörkret och alla faror som lurar där ute. Passar för barn mellan 2,5 och 5 år. Spelas på flera platser.
Tid: 14.00-15.00
Plats: Varierande
Kostnad: Gratis.

Fredag 5 juli till torsdag 25 juli

Film: Filmfrossan 2019

Hagabions sommarkavalkad av nya och gamla filmpärlor pågår mellan 5 och 25 juli. Under tre veckor i juli kan filmälskare frossa i film till lägre pris. Varje kväll visas två filmer i stora salongen och det utlovas allt från kalla kårar, samhällskonflikter, familjedraman till skruvad humor, dans och glädje.
Tid: 5-25 juli
Plats: Hagabion
Kostnad: 60 kronor.

Fredag 5 juli till 6 juli

Musik: Styrsö Festival

Styrsö Festival arrangeras för andra året i rad. Genom musik, hav och göteborgsk kärlek planeras en magisk helg fylld med sommarminnen i Sveriges vackraste skärgård. På scen hittas Moviz, Newkid, Klara & jag, Vita Bergen, Stina Velocette, Huset med flera.
Tid: 5-6 juli
Plats: Styrsö Bratten
Kostnad: 295-895 kronor.

Fredag 5 juli

Teater: Fröken Julie

Sommaren 2019 sätter Teater Hybrid upp sin tolkning av den odödliga klassikern Fröken Julie av August Strindberg på Gamlestadsvägen 2. Fröken Julie är en pjäs om makt, klass, sexualitet och könsroller. Regi av John Thomsen. Spelas till och med 21 juli.
Tid: 19.00-20.30
Plats: Teater Hybrid
Kostnad: 125 kronor.

Majornas 3dje Rote spelar på Grafsnäsgården måndagen den 8 juli
Majornas 3dje Rote spelar på Grafsnäsgården måndagen den 8 juli. Foto: Majornas 3dje Rote.

Måndag 8 juli

Musik: Majornas 3dje Rote

Sommarunderhållningen bjuder på gemenskap och kulturupplevelser för alla åldrar under årets ljusaste månader – och det är fri entré till allt. Denna kväll spelar Majornas 3dje Rote med sin
folkmusik med rötter som sträcker sig ut till skotska reels och låtar i vistradition.
Tid: 19.30-20.30
Plats: Gräfsnäsgården
Kostnad: Gratis.

Fredag 12 juli

Musik: Celso Paco & Dynamo de Luxe

Celso Paco & Dynamo de Luxes musik tar avstamp i Celso Pacos musikaliska rötter från hemlandet Mocambique. Starka rytmer, poetiska texter och vackra melodier. Tillsammans med de svenska musikernas blandade och gedigna bakgrund har ett alldeles eget sound mejslats ut.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Askims dansbana
Kostnad: Gratis.

Lördag 13 juli till söndag 14 juli

Dans: Afro-carribbean dans experience

Världskulturmuseet bjuder in till en helg med Laces Creations tillägnad till den afro-karibiska danskulturen. Genrer som dancehall och afrobeat har utvecklats från underground till populärkultur. Gruppen Laces Creations bjuder in internationella och lokala dansare till en tvådagarsfest.
Tid: 12.00 -23.00
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.

Onsdag 17 juli

Barnlitteratur: Författarbesök Peter Ekberg

Häng med på en resa till en främmande stjärna. Författaren Peter Ekberg berättar om sina böcker och om stjärnskeppet Voya. Hur är det möjligt att resa riktigt långt i rymden? Hur ska samhället se ut ombord på ett stort rymdskepp? Besökarna får egna skriva berättelser och designa egna rymdskepp.
Tid: 13.00-15.00
Plats: Världslitteraturhuset
Kostnad: Gratis.

Lördag 20 juli

Film: Utomhusbio i Slottsskogen

Auana Creative presenterar Bio-logi – utomhusbio i Slottsskogen 2019. En gratis biovisning på Göteborgs kanske härligaste gräsmatta, Azaleadalen, helt gratis. Det finns foodtruck öppen från klockan 17.00. Det utlovas kvalitetsfilm i den ljumma sommarkvällen.
Tid: 22.00
Plats: Azaleadalen
Kostnad: Gratis.

Onsdag 24 juli

Barnbio: Loranga, Masarin och Dartanjang

Loranga är världens bästa pappa. Han bryr sig inte om någonting. Han har en blommig tehuva på huvudet och en rödrandig badrock flaxandes kring benen och trots att han är vuxen, älskar han popmusik och vägrar att arbeta – för vem skulle då leka med sonen Masarin?
Tid: 10.00-11.00
Plats: Mötesplats Vintergatan 1
Kostnad: Gratis.

Film: Balettpojkarna

Lukas, Syvert och Torgeir ser ut som vilka tonåringar som helst, men till skillnad från andra drar de på sig trikåer och svävar med lätta steg ut på dansgolvet på fritiden. Denna dokumentär följer pojkarna under flera år i kamratskap och konkurrens, misslyckanden samt i grandiosa finalnummer.
Tid: 13.00-14.15
Plats: Mötesplats Vintergatan 1
Kostnad: Gratis.

Emrik Larsson besöker Sävefestivalen lördagen den 3 augusti
Emrik Larsson besöker Sävefestivalen lördagen den 3 augusti. Foto Tobias Lundgren/SCANPIX

Lördag 3 augusti

Fest: Sävefestivalen

Snart är det dags för den andra upplagan av Sävefestivalen med massor av livemusik och underhållning för stora och små. I år bjuds det på akter som Snowstorm, M-rock, Motvind, Pirata, Allgott & Villgott samt minidisco och olika evenemang för barnen klockan 12.00-15.30.
Tid: 12.00-23.00
Plats: Tuve kyrkoväg 200
Kostnad: 50-100 kronor.

Söndag 4 augusti

Musik: Stiff Little Fingers

I augusti kommer det legendariska nordirländska punkbandet Stiff Little Fingers till Sverige för tre spelningar. Redan 1977 bildades Stiff Little Fingers i Belfast. Debutalbumet Inflammable Material kom 1979 och firar alltså 40 år. Förutom några års uppehåll på 80-talet har de hållit på oavbrutet.
Tid: 19.00-23.00
Plats: Pustervik
Kostnad: 350 kronor.

Måndag 5 augusti

Musik: Sweden A Cappella – European Choir Games Gothenburg

Denna kväll bjuds det in till traditionell körsång i svensk nationalromantisk stil som beskriver naturens dofter och grönska, och nyskriven körmusik som blandas med rytmer från marimba och folkmusik. Medverkar för bland andra Ymna och Vocal Art Ensemble of Sweden.
Tid: 19.00-20.45
Plats: Vasakyrkan
Kostnad: 150 kronor.

Tisdag 6 augusti till söndag 11 augusti

Festival: Kulturkalaset

6-11 augusti är det återigen dags för Göteborgs stadsfest Kulturkalaset. Som vanligt arrangeras mängder med evenemang runt om i staden i form av konserter, teater, seminarier, workshops och mycket annat. Bland liveakterna finns Kristina Issa, Victor Furbacken och Iiris Viljanen.
Tid: 6-11 augusti
Plats: Varierande
Kostnad: Varierande.

Återbruk: Loppisfestival

Teamet bakom Bagageloppis Slottsskogen arrangerar återigen Loppisfestival i samband med Kulturkalaset. Denna gång hålls den på parkeringen bakom Stora teatern. Säljplats bokas i förväg, men besökare kan givetvis frottera bland fynden under hela kalaset.
Tid: 14.00-18.00, 6-11 augusti
Plats: Stora teatern
Kostnad: Gratis.

Onsdag 7 augusti

Teater: En världsomsegling under havet

Ett okänt monster har dykt upp i de sju haven. En modig besättning får i uppdrag att hitta odjuret och döda det. Men när de väl hittar det, inser de att monstret inte är något djur alls. Vi får möta den gåtfulle Kapten Nemo som tar med besättningen på en fantastisk och farlig undervattensresa.
Tid: 15.00-15.30
Plats: Strandbiblioteket i Sillvik
Kostnad: Gratis.

Musik: Göteborgs pianofestival

För att fira tonsättaren och pianisten Clara Schumann 200 år, öppnar Göteborg pianofestival med ett program kallat för Claras musiksalong. Det blir musik, gäster, berättelser och samtal om Claras liv och verk. Arrangeras i samarbete med KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare.
Tid: 18.00-17.00
Plats: Stora teatern
Kostnad: Varierande.

Fredag 9 augusti

Konst: Vernissage: Borderline Offensive

Mellan 9 och 18 augusti visar Röda Sten Konsthall sju konstnärer från Europa och Mellanöstern, som arbetar tillsammans i den transnationella konstnärliga plattformen Borderline Offensive. På vernissagen bjuds det på performance, föreläsning och konstnärssamtal.
Tid: 14.00
Plats: Röda sten
Kostnad: Gratis.