Radar · Nyheter

Nu blir förskolorna i Göteborg avfallssnålare

Genom att till exempel införa skogräns och slutat med engångstossor har så har Gropens gårds förskola i Hammarkullen minskat sitt avfall.

Samtliga 389 förskolor i Göteborg ska arbeta med att försöka minska sitt avfall, och på ett 50-tal förskolor har arbetat redan påbörjats, det skriver Göteborg Direkt.  

En förskola som medverkade i ett pilotpojekt under hösten 2017 till våren 2018 var Gropens gårds förskola i Hammarkullen. Där har man genom 33 olika åtgärder lyckats halvera sitt restavfall och minskat matavfallet med 20 procent. Bland annat har man infört skogräns istället för engångstossor, återanvänt möbler och börjat med tidigare potträning istället för engångsblöjor. Förutom att det har haft en positiv klimatpåverkan så har de också kunnat minska inköpskostnaderna och kostnaderna för avfallshantering.

– Det blev även en pedagogisk vinst. Genom att, till exempel, använda färre engångsmaterial blir det en norm för barnen att leva avfallssnålt. I läroplanen står det att ”barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling.” En avfallssnål förskola blir ett konkret exempel för barnen, säger Linnea Lämås, avfallsförebyggande coach, Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Om alla förskolor i Göteborg skulle lyckas lika bra som Gropens gård så skulle det innebära att stadens avfall minskade med runt 730 ton, klimatpåverkan med 2000 ton koldioxidekvivalenter och kostnaderna med över 8 miljoner kronor, per år.