Radar · Nyheter

Ungdomar får lära sig om demokrati i Angered

På Camp Demokrati i Angered får ungdomar lära sig mer om demokrati, syftet är bland annat att de ska känna sig mer delaktiga.

För en vecka sedan startade Camp Demokrati i Angered – en skola som pågår till den femte juli och som också fungerar som sommarjobb för ett trettiotal ungdomar. Målet är att ungdomarna ska känna sig mer delaktiga och att motverka antidemokratiska krafter.

Sommarjobb kan se ut på många sätt, men istället för de mer klassiska, som glassförsäljare eller jordgubbsplockare, har man i Angered valt att satsa på en demokratiskola. Skolan ägde rum för första gången förra sommaren och är öppen för elever som går i nian eller i ettan på gymnasiet.

– Vi behöver aktivt värna om demokratin och vi vill att ungdomarna ska känna sig delaktiga och förstå att de är med och formar framtiden, säger Bettan Byvald, processledare inom Trygghetssamordningen och en av initiativtagarna till demokratiskolan.

Under de veckor som skolan äger rum  genomförs både teoretiska och praktiska övningar. På programmet står bland annat ett studiebesök på riksdagen, föreläsningar och workshops med polis, UNHCR och ungdomsmottagning, samt filmvisningar och politikerfrukost.

Dessutom har unga vuxna som vuxit upp i Angered engagerats som ledare för satsningen.

– Det är jätteroligt att vi kan lyfta fram lokala förebilder som kan dela med sig av sina erfarenheter, säger Bettan Byvald.