Radar · Nyheter

Sega förhandlingar i Christiansborg

De danska socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen efter valsegern – men före de långa förhandlingarna.

Det går fortsatt trögt i de danska regeringssamtalen.
Nu är Socialdemokratiets statsministerkandidat Mette Frederiksen nära att sätta ner foten i förhandlingarna med de tänkta stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten.
– Vi kan inte förhandla i det oändliga, säger hon.

Efter 19 dagars förhandlingar har tålamodet börjat tryta för såväl Mette Frederiksen som hennes motparter vid förhandlingsbordet. Måndagens över tio timmar långa möte slutade utan avtal.
– Vi har förhandlat hela dagen i dag och hela dagen i går. Det förslag som ligger på förhandlingsbordet är det mest gröna och mest progressiva förslag som jag har sett, säger Frederiksen till nyhetsbyrån Ritzau efter den långa manglingen.

Hon lägger till att parterna ska träffas på nytt under tisdagen, vilket enligt danska medier tyder på att förhandlingarna ännu inte har nått den punkt där stödpartierna får ett förslag att stödja – eller fälla.

Minoritetsregering

De stora stötestenarna handlar om invandringspolitiken och den ekonomiska politiken. I den förstnämnda frågan står Socialdemokratiet (S) ensamt mot de övriga tre partierna, i den sistnämnda står S och Socialistisk Folkeparti på ena sidan, och Radikale Venstre och Enhedslisten på den andra.

Frederiksen håller fast vid att bilda en S-regering som kan styra i minoritet med stöd av de andra tre partierna, men poängterar att stödpartierna visar en politisk vilja att få fram ett avtal.

– Varje förhandling får ta den tid den behöver. Men Danmark ska ha en regering. Landet ska ledas. Det är en balansakt.

Därmed skickar hon en signal till Radikale Venstre och dess ledare Morten Østergaard att de måste acceptera ett avtal utan ministerposter.

"Definitivt inte klara"

Østergaard surnade förra veckan till när han tyckte att de andra partierna gick för långt i ett klimatlöfte, utan att först komma överens i de ekonomiska frågorna. I synnerhet gällde det ett förslag om att minska landets utsläpp av växthusgaser med 70 procent till 2030.

Østergaard ville bara uttala sig kort efter måndagens möte.
– Det går bra, men vi är definitivt inte klara, sade han till pressen innan han strax efter klockan 23 lämnade Christiansborg.

Inte heller Pernille Skipper och Pia Olsen Dyhr, ledarna för Enhedslisten respektive Socialistisk Folkeparti, ville prata med journalisterna, men Skipper svarade kort på frågan om det kan dröja innan Danmark får en regering.
– Vi måste få garantier om att en ny regering också betyder att vi får en ny politik. Så det tror jag man kan säga, ja, säger hon enligt Danmarks Radio.

Fakta: Danmarks valresultat

Tio partier tog sig in i det danska folketinget i valet den 5 juni, inom parantes förändring sedan förra valet:
Socialdemokratiet 25,9 procent (-0,4)
Venstre 23,4 (+3,9)
Dansk Folkeparti 8,7 (-12,4)
Radikale Venstre 8,6 (+4)
Socialistisk Folkeparti 7,7 (+3,5)
Enhedslisten 6,9 (-0,9)
Det Konservative Folkeparti 6,6 (+3,2)
Alternativet 3,0 (-1,8)
Nye Borgerlige 2,4 (+2,4)
Liberal Alliance 2,3 (-5,2)
Tre av partierna klarade inte tvåprocentsspärren:
Stram Kurs 1,8 (deltog inte i förra valet)
Kristendemokraterne 1,7 (0,9)
Klaus Riskær Pedersen 0,8 (deltog inte i förra valet)
Källa: DR