Radar · Nyheter

Hemlösheten minskar i Göteborg

Totalt har antalet hushåll i hemlöshet minskat med 8 procent, från 3 329 till 3 068 hushåll, även antalet vuxna och barn i hemlöshet har minskat.

Senaste kartläggning av hemlösheten som Göteborgs stad genomfört visar på en minskning av antalet hemlösa hushåll. I april 2019 befann sig 3 068 hushåll i hemlöshet, en minskning med 8 procent jämfört med 2018 års kartläggning.

Resultatet är det lägsta sedan år 2015 då Göteborgs stad började kartlägga hemlöshet utifrån Socialstyrelsens definition. Här ingår personer i akut hemlöshet, personer som saknar boende efter institutionsvistelse, personer som bor inom den sekundära bostadsmarknaden och personer som bor kortsiktigt hos familj, släkt eller andra privatpersoner.

– Orsakerna till hemlös­hetens utveckling är flera och det är för tidigt att prata om ett trendbrott. En tänkbar förklaring till minskningen är att staden tillsammans med fastighetsägare under flera år har ökat antalet lägenheter till hemlösa hushåll, säger Erik Gedeck som är chef för boendeavdelningen på fastighetskontoret.

Ökat bostadsbyggande och lägre mottagande av nyanlända är andra omständigheter som kan påverka resultatet. Mottagandet av nyanlända har minskat till ungefär hälften under perioden januari–april 2019, jämfört med samma period 2018. Nyanlända har generellt sämre förankring och mer begränsade ekonomiska resurser vilket påverkar möjligheterna att ordna med boende. Samtidigt noteras ett kraftigt ökat bostads­byggande, vilket bidrar till ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Under 2018 färdigställdes nästan 3 200 nya bostäder, det högsta antalet sedan miljonpro­grammets tid på 1970-talet.

Källa: Göteborgs stad