Glöd · Ledare

Demokraterna som prioriterar bort demokratin

I kommunvalet i Göteborg i höstas seglade det relativt nystartade partiet Demokraterna in och lyckades bli näst största parti. Lite som på ett bananskal halkade de dessutom in i Västra Götalands regionfullmäktige där de knep fem mandat.

Men frågan är om de 37163 personer som röstade på Demokraterna i regionvalet egentligen vet vad de röstade på. På deras hemsida finns nämligen ingen information alls om vilken politik de vill driva i regionen. I deras ”Att göra-lista” och budgetdirektiv förekommer inte regionpolitiken överhuvudtaget. När jag söker på Göteborg i budgetdirektivet får jag upp 151 träffar, medan motsvarande sökning för Västra Götaland ger 0 träffar. 
För att vara ett parti som, vid sidan av Västlänken, har haft ökad öppenhet och transparens som en av sina viktigaste frågor så är det ganska anmärkningsvärt.

Men än värre blir det om man, som DN har gjort, börjar titta på vad de har försökt åstadkomma i regionen sedan valet. Deras politiska sekreterare, Veronica Öjeskär, har inte medverkat vid ett enda nämndsammanträde, de har bara lämnat in två motioner och dessutom inte ens brytt sig om att komma med något eget budgetförslag. Öjeskär motiverar sin frånvaro från mötena med att hon har tillgång till alla handlingar digitalt och att hon inte tycker att det är effektivt att delta i en massa möten. En budget för regionen ska, enligt partiledaren Martin Wannholt, komma men det är oklart när. 

Demokraternas främsta fråga, och anledningen till att så många röstade på dem, har hela tiden varit att stoppa Västlänken från att byggas. Det är förvisso egentligen inte en lokal fråga, eftersom beslutet om det västsvenska paketet som Västlänken är en del i har tagits av riksdagen, men jag kan ändå förstå logiken i att många röstade på dem i kommunvalet. Men vad de ska göra i regionen verkar ingen veta. Inte ens Demokraterna själva.