Radar · Nyheter

Återvinning direkt på älven

Eriksberg på norra älvstranden är en av fem platser där den flytande återvinningscentralen kommer att lägga till.

Snart kan Göteborg få en ny återvinningscentral. Men det är inte vilken central som helst utan en pråm med containrar som kommer att lägga till vid olika platser i Göta älv.

Transportsektorn i Göteborg behöver bli mer hållbar och som ett led i detta planerar man nu för en flytande återvinningscentral, så att fler ska kunna lämna sitt skräp till återvinning utan att använda bilen.

– Främst tänker vi att det är de boende längs älven som kommer att lämna avfall på pråmen, men den är självfallet öppen för alla som bor i Göteborg, säger Peter Årnes, avfallsstrateg på förvaltningen kretslopp och vatten, i ett pressmeddelande.

Trots att det byggs väldigt mycket på båda sidorna om älven så används Göta älv i sig i relativt liten utsträckning för transporter och distribution, pråmen är alltså också ett sätt att ta tillvara på den naturliga resurs som finns. 

Den flytande pråmen kommer att lägga till på fem olika ställen i Göteborgs hamn: Eriksbergstorget, Sannegårdshamnen, Amerikaskjulet (i Majorna), Rosenlund och Stenpiren. Förutom vanligt avfall och elektronik så kommer det även finnas möjlighet att lämna saker till återbruk, tack vare ett samarbete med Emmaus.

Pråmen kommer fungera som ett pilotprojekt under hösten och våren och ska därefter utvärderas.

När projektet har dragit igång i höst så kan du gå in på goteborg.se/kretsloppochvatten för att se vilka tider pråmen kommer att lägga till vid din närmaste kajplats.