Radar · Nyheter

Västsvensk politiker döms för miljonsvindel

En kristdemokratisk politiker döms till två års fängelse för att ha förskingrat nästan två miljoner kronor ur distriktets partikassa.

En kristdemokratisk politiker i ett partidistrikt i Västra Götaland döms till två års fängelse för att han förskingrat nästan två miljoner kronor ur distriktets partikassa.

Brottet upptäcktes i oktober när distriktet fick flera inkassokrav och inte kunde betala för kostnader som uppstått under valrörelsen. Politikern skildes kort efter det från sina uppdrag både i kommun och region, och med hjälp av moderpartiet lyckades distriktet betala av sina skulder.

Av domen framgår att mannen fallit för bedragare som lurat honom att tro att han ärvt en fond i England på över 45 miljoner kronor, men att han först måste betala skatter och avgifter för att få tillgång till fonden. Ju mer han betalade desto mer ökade kraven. ”Det hela är en soppa utan dess like”, säger mannen i ett förhör.

Mannen erkänner att han tagit pengarna, men säger att avsikten var att återbetala dem så snart han fick tillgång till den utlovade fonden. Han har också belånat sitt hus, lånat pengar och betalat av egna medel. Men någon fond har han aldrig fått tillgång till.

Tingsrätten skriver i domskälen att ”de allra flesta skulle ha insett det orimliga i det påstådda arvet”.