Radar · Nyheter

Så många föräldradagar brinner inne

I genomsnitt gick föräldrar miste om 33 dagar per barn.

Många föräldrar missar att ta ut föräldraledighet. I genomsnitt brinner 33 dagar per barn inne, enligt en ny analys.

De flesta föräldradagar tas ut innan barnet nått åldergränsen för när dagarna inte längre kan betalas ut. Men en hel del dagar används aldrig, visar en ny analys från Försäkringskassan.

För sju av tio barn födda 2010 fanns dagar kvar när åldersgränsen passerades.

”I genomsnitt var det 33 dagar per barn som brann inne för barn födda 2010 vilket totalt handlar om nästan 3,7 miljoner dagar”, säger Alexandra Wallin, avdelningschef på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Det motsvarar ungefär 1,4 miljarder kronor som kunde ha betalats ut i föräldrapenning om föräldrarna hade tagit ut alla sina dagar.

Mest rör det sig om föräldradagar på så kallad lägstanivå som inte används, men andelen dagar på sjukpenningnivå ökar.

Maximalt kan föräldrar få föräldrapenning i 480 dagar för ett barn.

Fakta: Viktigaste resultaten

För 70 procent av barnen födda 2010 hade föräldrarna inte använt alla dagar med föräldrapenning. Totalt brann nästan 3,7 miljoner dagar inne, vilket motsvarar 33 per barn.
En majoritet av dagarna som inte används är dagar på lägstanivå, men under de senaste åren har andelen dagar som brinner inne på sjukpenningnivå ökat. För barn födda 2010 var 43 procent av dagarna som brann inne dagar på sjukpenningnivå.
Föräldrar med låg inkomst har i genomsnitt fler dagar på sjukpenningnivå som brinner inne (25 dagar) än föräldrar med hög inkomst (13 dagar).
Källa: Försäkringskassan

Fakta: Föräldrapenning

Föräldrapenning kan betalas ut i 480 dagar för ett barn. För 390 dagar baseras ersättningen på förälderns inkomst (dagar på sjukpenningnivå). För de övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå).
Föräldrapenning går att använda till en viss ålder på barnet. Olika regler gäller beroende på när barnet är fött.
För barn födda till och med 2013 går dagarna att ta ut till dess barnet fyller 8 år eller slutar första klass.
För barn födda från och med 2014 kan dagarna användas till dess barnet fyller 12 år eller slutar årskurs 5, men från och med barnets 4-årsdag går det bara att spara 96 dagar sammanlagt.
Källa: Försäkringskassan