Radar · Nyheter

Nytt ålgräs planteras i Göteborgs hamn

Nu ska nytt ålgräs planteras i Göteborgs hamn.

Det ålgräs som Göteborgs hamn planterade i hamnen i fjol har inte vuxit till sig som planerat. Nu ska projektet testas på nytt. 

En mycket liten andel av ålgräset som planterades i Göteborgs hamn förra året har överlevt. Planteringarna var ett första steg i den miljökompensering som Göteborgs hamn ålagts att göra i samband med att en ny terminal byggs i Arendalsviken. Bygget gör att ålgräset försvinner på platsen. Nu fortsätter projektet med nya provplanteringar i havsbotten under sommaren.

Ålgräsängar är oumbärliga för den biologiska mångfalden i havet och
fungerar som skydd och lekplats för flera fiskarter. Gräset bidrar också till att förbättra vattenkvaliteten och skyddar dessutom stränder mot erosion. På Göteborgs hamns hemsida säger miljöchef Edvard Molitor:

– Det är såklart jättetråkigt att testplanteringarna inte gett de resultat vi hoppats på. Sannolikt beror det på flera olika faktorer, bland annat att det varit en extremt varm sommar, förekomst av makroalger som kvävt ålgräset och fritidsbåtar som rört upp bottensediment vid planteringarna.

I tillståndet för bygget av den 220 000 kvadratmeter stora hamnterminalen i Arendal som pågår just nu, har Göteborgs hamn ålagts att plantera 1,7 hektar nya ålgräsängar. Kompensationen görs enligt en plan som hamnbolaget lagt upp i samråd med länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten.

Samtidigt med planteringarna i Göteborgs hamn inleds ett stort ålgräsprojekt i Gåsöskärgården i Lysekils kommun, där en tredjedel av ålgräset försvunnit sedan 1980-talet. Det är länsstyrelsen i Västra Götaland som tillsammans med Göteborgs universitet ska göra ett försök att restaurera en ålgräsäng genom att plantera ålgrässkott.