Energi · Vegokollen

Mumsig midsommar med veganska smakar från havet

Syres midsommarbuffé består av en blandning av hemlagat och färdigköpt, precis som ett klassiskt midsommarbord.

Älskar du sill och midsommar men vill äta växtbaserat? Det är inga problem. Numera finns en rad trevliga recept och även färdiga produkter för den som gillar smakerna från havet.

Det senaste året har det dykt upp flera färdiga sillalternativ på marknaden. Lättast att hitta i butik är Coops egen, baserade på tofu i smakerna skärgård med tångkaviar, curry med äpple och senap med dill. Senapsgravad tofu från också från Fiskexporten i Varberg. Hällestadsvamp har satsat på produkten Svill som är baserad på svensk, ekologisk shitakesvamp inlagd i klassiska sillkryddor. Perfekta alternativ för den som saknar sill, men som inte är sugen på typiska köttsubstitut.

På Syres midsommarbord har vi blandat lite köttigare färdigprodukter med hemlagat. Precis så där som en midsommarbuffé brukar vara.

Potatissallad

5-7 potatisar
1 grönt äpple
7-8 rädisor
2 stjälkar salladslök
2 dl äggfri majonnäs
2 dl vegansk crème fraîche
ett knippe dill
örtsalt
vitpeppar
ev 1-2 krm liquid smoke

Skala och tärna potatisarna. Koka dem mjuka men med bibehållet tuggmotstånd. Skala och tärna äpplet. Hacka rädisor och salladslök smått. Rör ihop majonnäs, fraîche och kryddor. Tillsätt grönsakerna och hackad dill. Vänd försiktigt runt. Salta och peppra. För lite extra karaktär: Tillsätt 1-2 krm liquid smoke. Används med försiktighet – den har en mycket kraftig smak.

Havssmaker som till exempel tångsåsen till höger hör hemma på midsommar, här serverad med senapsportabello och en dillig potatissallad
Havssmaker som till exempel tångsåsen till höger hör hemma på midsommar, här serverad med senapsportabello och en dillig potatissallad. Foto: Jenny Luks

Sillig aubergine

1 aubergine
salt
1 rödlök
1 morot
2-3 msk socker
½ tsk salt
½ dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
½ påse sillkryddor

Skär aubergine i filéstora bitar. Koka dessa i kraftigt saltat vatten tills de blir något sladdriga. Skala och skär löken och moroten i tunna skivor. Blanda socker, salt, vinäger, vatten och kryddor. Rör så att socker och salt löser sig. Slå lagen över auberginen och grönsakerna. Låt gärna stå över natten.

Senapsportabello

3-4 portabellosvampar
1 dl av din favoritsenap
½ dl vinäger
½ dl olja
1 dl soja- eller havregrädde
1 dl vegansk crème fraîche
1 röd lök

Skiva svampen i 1 cm tjocka skivor och stek lätt i olja. Rör ihop senap, vinäger, olja, grädde och fraîche. Rör ner svampen och garnera med tunna rödlöksskivor. Tips: Har du bråttom? Rör ner svampen i en skål med färdig gravlaxsås!

Laxiga morötter

5 morötter
2 msk ättiksprit
½ dl strösocker
1 dl vatten
1 tsk rökt flingsalt eller 1-2 krm liquid smoke
vitpeppar
1 knippe dill

Sätt ugnen på 175°C. Skala morötterna och lägg dem på en plåt. Baka i ugnen i ca 30 min eller tills de börjar mjukna lite. Låt dem inte bli helt mjuka. Ta ut morötterna och låt svalna.

Skiva morötterna tunt på längden med hjälp av en mandolin eller potatisskalare. Rör samman ättikssprit, socker, vatten, rökt salt, valfri mängd peppar och dill i en skål. Vänd ner morötterna. Låt gärna stå och dra några timmar och häll gärna eventuell överflödig vätska vid servering. Dekorera med dillkvistar.

Tångsås

2 dl vegansk crème fraîche
1 dl havregrädde
3 msk koncentrerad citronsaft
salt
peppar
1 burk svar tångkaviar
1 burk röd tångkaviar
ett par knippen dill
ev 1 noriark

Rör samman kvarg, havregrädde, citron, salt, peppar, tångkaviar och dill. Blötlägg ett noriark i cirka 1 minut. Häll av vattnet och klipp ner bladet till mindre bitar över såsen och rör om försiktigt.