Radar · Nyheter

Hot mot muslimer på West Pride

West Pride avslutades med en parad igår där 15 000 personer deltog, men det har också förekommit hat och hot i samband med festivalen.

I söndags avslutades West Pride i Göteborg. Festivalen, som har pågått sedan i onsdags, hade i år 220 olika programpunkter med allt ifrån ett seminarium om hur det är att vara öppen med sin transidentitet på arbetsplatsen till picknick för regnbågsfamiljer. West Pride avslutades traditionsenligt med en parad längs Avenyn där cirka 15 000 personer deltog. Dessutom hölls under söndagen en temadag på Världskulturmuseet för att uppmärksamma att det har gått femtio år sedan Stonewallupproret.

Men allt har inte varit frid och fröjd under festivalen, på sin Facebooksida skriver West Pride att organisationen Rainbow Muslims har fått motta hat och hot under festivalen. Det ska röra sig om en enskild åskådare som ska riktat hot mot deltagarna både före och under själva paraden.

”Även om det enbart är en enstaka företeelse med tanke på att 30 000 åskådare följde paraden, så är detta allvarligt. (…) West Pride kommer alltid att stå upp för allas lika rätt att få definiera sig själva och få vara sig själva, utan att riskera hat och hot. Vi är både glada och stolta över att Rainbow Muslims medverkade på West Pride och deltog i paraden”, skriver arrangörerna på Facebook.

De lovar också att fortsätta ta kampen mot fördomar och felaktiga föreställningar och hälsar Rainbow Muslims välkomna tillbaka till festivalen nästa år.