Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Lägret Side by side samlar barn och unga från hela världen.

Musik: Side by side 
För sjätte året i rad arrangeras internationella musiklägret Side by side. Under några intensiva sommardagar samlas barn och unga från hela världen i Göteborg för att spela i orkester och sjunga i kör. Lägret avslutas med konserter sida vid sida med musiker ur bland annat Göteborgs Symfoniker. 
Tid: Varierande 
Plats: Varierande 
Kostnad: Varierande.

Lördag 15 juni

Firande: Kåken <3 West Pride: Kåkens regnbågsdag 
Under Prideveckans höjdpunktsdag arrangerar Kåken en fullspäckad dag för stora och små. Under dagens bjuds på regnbågsverkstad där man kan tillverka banderoller och pins, musikquiz, bokprat med boktips och normkreativ sagostund. Dagen avslutas med gemensam avfärd mot paraden. 
Tid: 10.00-14.00 
Plats: Kulturhuset Kåken 
Kostnad: Gratis.

Inför West Prides stora parad bjuder Kulturhuset Kåken in till en regnsbågsverkstad i morgon, lördag
Inför West Prides stora parad bjuder Kulturhuset Kåken in till en regnsbågsverkstad i morgon, lördag. Foto: Thomas Johansson/TT

Familjeaktivitet : Kålltorps fritidsgårds gårdsfest 
Ta med hela familjen och starta sommaren med tipspromenad, fynda på loppis, utmana varandra i sumobrottning, skapa egna t-shirttryck, fiska i fiskedammen, pyssla, ta del av scenframträdanden med mera i Kålltorps fritidsgård. Det finns möjlighet att köpa fika och andra godsaker. 
Tid: 12.00–15.00 
Plats: Kålltorps fritidsgård 
Kostnad: Gratis.

Familjeaktivitet: Lördagsgodis i Flunsåsparken 
Det är dags för en eftermiddag i Flunsåsparken, för alla åldrar med aktiviteter och underhållning från scenen. Medverkar gör Teater Trampolin, som ger föreställningen Kråkan och Mamma Mu, och Raffaella Rea. Dagen avslutas med legenden Svante Thuresson med Arne Murby trio. 
Tid: 14.00–17.00 
Plats: Flunsåsparken 
Kostnad: Gratis.

Anrika Bohuslän Big Band gästar Frölunda kulturhus i morgon, lördag, med en underhållande show för alla åldrar
Anrika Bohuslän Big Band gästar Frölunda kulturhus i morgon, lördag, med en underhållande show för alla åldrar. Foto: Martin Frick 

Musik: Jazzparaden med Bohuslän big band 
Bohuslän big band spelar och sjunger glad och svängig musik som gör att man inte kan stå still. De kommer överraska med en underhållande show där alla åldrar kan medverka i låtarna med sång och dans. Flera av låtarna känner vi igen sen tidigare, men nu framförs de på ett helt annat sätt. 
Tid: 14.00–15.00 
Plats: Frölunda kulturhus 
Kostnad: Gratis.

Film: Laurence Anyways 
Laurence Anyways porträtterar relationen mellan Laurence och Fred, en transsexuell kvinna och hennes flickvän, och vad som händer i deras relation efter att hon genomgått en transition.  
Detta är 23-åriga Xavier Dolan tredje film. Inspelningsår är 2012 och åldersgräns 15 år. 
Tid: 17.00–19.40 
Plats: Bio Roy 
Kostnad: 95–115 kronor.

Film: Before Stonewall 
Stonewallupproret var en serie våldsamma demonstrationer mot en polisrazzia mot HBTQ-personer på baren Stonewall Inn i New York 1969. Denna dokumentär granskar den historiska bakgrunden till upproret och skildrar styrkan och modet hos dem som kämpade för sina rättigheter. 
Tid: 20.15–21.45 
Plats: Hagabion 
Kostnad: 70–90 kronor.

Söndag 16 juni

Temadag: Stonewall och aktivism 
West Pride uppmärksammar att det gått 50 år sedan Stonewallupproret med en heldag om queerhistoria, aktivism och program kring transfrågor och rasism. Programmet bjuder på föreläsningar, samtal och mötet mellan nu och då. Konferencier är Saga Becker. 
Tid: 11.00–16.00 
Plats: Världskulturmuseet 
Kostnad: Gratis.

Firande: Biskopsgårdens dag 
För en dag omvandlas naturområdet Svarte mosse i Biskopsgården till en festivalplats dit alla är välkomna. Besökarna bjuds på musik, dans och uppträdanden från stora scenen och de andra kringliggande scenerna. Det kommer givetvis även att finnas mat och dryck till försäljning. 
Tid: 12.00–18.00 
Plats: Svarte mosse 
Kostnad: Gratis

Författaren Khaled Alesmael besöker Stadsbiblioteket i övermorgon, söndag, för att prata om sin bok Selamlik
Författaren Khaled Alesmael besöker Stadsbiblioteket i övermorgon, söndag, för att prata om sin bok Selamlik. Foto: Fadi Khattab 

Litteratur: Over the Rainbow: Khaled Alesmael 
Prästen Pontus Bäckström pratar med författaren och journalisten Khaled Alesmael från Syrien. 
I debutromanen Selamlik skildrar han en homosexuell mans resa från krig och erotisk kärlek i Damaskus till ett asylboende i Åseda. I samarbete med West Pride och Carl Johans församling. 
Tid: 14.00–15.00 
Plats: Stadsbiblioteket 
Kostnad: Gratis.

Film: After Stonewall 
After Stonewall är del två i dokumentärserien om Stonewallupproret. Första delen visas i morgon, lördag. De två filmerna, Before och After, skildrar den anmärkningsvärda berättelsen om hur HBTQ-personer i USA blev en levande och integrerad del av världsgemenskapen. 
Tid: 18.15–19.45 
Plats: Hagabion 
Kostnad: 70-90 kronor.

Måndag 17 juni till tisdag 18 juni

Workshop: Workshop med Cirkus Unik 
Cirkus Unik erbjuder kul sysselsättning utan konkurrens som stärker gruppsamarbete och ökar självkänslan. Barnen får lära sig akrobatik, pyramider, att gå på lina, jonglering och kanske luftakrobatik. Ingen föranmälan krävs. Fler tillfällen i juli och augusti. Passar från åldern sex år. 
Tid: 14.30–16.00 
Plats: Bergskristallparken 
Kostnad: Gratis.

Tisdag 18 juni till 20 juni

Workshop: Skapa nytt med havsplast 
Om trettio år uppskattas det att finnas mer plast i våra hav än fisk. I samband med utställningen Ocean Plastics arrangeras en workshop där deltagarna arbeta kreativt med olika designer och tillsammans ta fram nya föremål och hitta på nya användningsområden. Passar åldern 6-15 år. 
Tid: 13.00–16.00 
Plats: Röhsska museet 
Kostnad: Gratis.

Tisdagen den 18 juni bjuder Ekocentrum in till ett föredrag om förpackningsfria butiker
Tisdagen den 18 juni bjuder Ekocentrum in till ett föredrag om förpackningsfria butiker. Foto: Hanna Franzén/TT 

Tisdag 18 juni

Föredrag: Förpackningsfri butik i Berlin – och Göteborg?
Milena Glimbovski startade Berlins första förpackningsfria butik, Original Unverpackt. Det inspirerade hundratals förpackningsfria butiker över hela världen. I Sverige finns två, i Malmö och Västerås. Är det inte dags att den tredje startar i Göteborg? Föranmälan krävs. 
Tid: 15.30–16.30 
Plats: Ekocentrum 
Kostnad: Gratis.

Onsdag 19 juni

Utställning: Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck 
Vandringsutställning om fristadsarbetet i Västra Götalandsregionen. Fyra fristadsstipendiater berättar om sina liv och varför de behövde flytta från sina hemländer till en fristad. I samarbete med Kultur i Väst, Fristadsregion Västra Götaland och Bohusläns museum. 
Tid: 08.00–20.00 
Plats: Stadsbiblioteket 
Kostnad: Gratis.

Måndag 24 juni till fredag 28 juni

Barnaktivitet: Konstkollo c/o Blå Stället 
Tycker du om att måla och skapa? Under vecka 26 i sommar kan du som är 9-12 år delta i Konstkollo c/o Blå Stället. Du får chansen att träffa konstnärer, utforska olika material, tekniker och utveckla ditt eget skapande samt besöka Dômens Konstskola i Göteborg. Föranmälan krävs. 
Tid: 10.00–15.00 
Plats: Blå stället 
Kostnad: Gratis.

Tisdag 25 juni

Barnaktivitet: Hemligheter under ytan 
Göteborgs stadsmuseum undersöker Göteborgs vatten i sommar. Det finns så mycket skräp i kanalen att det känns som att det bor ett plastmonster under ytan. Barn i åldern 6-10 år är välkomna att ta med plast, hemma eller från staden, och träffas för att och skapa. Aktiviteten återkommer. 
Tid: 11.00–15.00  
Plats: Stadsmuseets innergård 
Kostnad: Gratis.

Barnteaterföreställningen Virvel &amp; Vinda gästar Slottsskogsteatern tisdagen den 25 juni
Barnteaterföreställningen Virvel & Vinda gästar Slottsskogsteatern tisdagen den 25 juni. Foto: Ma Lou Skoglund 

Barnteater: Virvel & Vinda 
Virvel och Vinda letar efter vind. Med hjälp av publiken, musiken och lite blåst sätts tillvaron på snurr och torkvindan i trädgården förvandlas. Det bjuds på nyskrivna sånger, sinnrika upplevelser och massa interaktivitet. Virvla med! Spelas även 27 juni i Trädgårdsföreningen. Passar från åldern ett år. 
Tid: 14.00–15.00 
Plats: Slottsskogsteatern 
Kostnad: Gratis.

Musik: Sommarjazz på Villa Belparc 
Jazz på tisdagskvällar i Slottsskogen har blivit en populär och välbesökt tradition. Kom, lyssna och dansa loss till några av de allra bästa jazzbanden som Göteborg har att erbjuda. Denna kväll gästas Villa Belparc av Papa Riders som spelar revivaljazz med mycket sång och en del skiffle. 
Tid: 19.00–20.00 
Plats: Ville Belparc 
Kostnad: Gratis.

Onsdag 26 juni

Barnteater: Sjöodjur – gulliga odjur eller läskiga djur? 
Vad är ett sjöodjur? Kan det vara rosa? Sjöfartsmuseet Akvariet dyker upp och pratar om sjöodjur medan vi skapar våra egna vattenvarelser i lera. Begränsat antal platser. Hämta biljett vid Positivet en halvtimme innan workshopen startar. Passar för barn i åldern 7-12 år. 
Tid: 14.30–16.30 
Plats: Positivparken 
Kostnad: Gratis.

Musik: Lyrch orchestra 
Lyrc orchestra spelar symfonisk partyfunk och bildades år 2016 av kompositören Anna Ljungberg och producenten Kalle Syri. Enade under Stina Widéns dirigering har orkestern ett uppdrag: Att skapa ett groove så svängigt att det endast går att bota med dans. I maj släppte de sin debut-EP. 
Tid: 20.00 
Plats: Pustervik 
Kostnad. 220 kronor.

Torsdag 27 juni

Workshop: Hiphop-workshop med Mollgan  
Hammarkullens bibliotek bjuder in till en workshop där deltagarna lär sig rappa, skriva låttexter och modern poesi. Rapparen Mollgan håller i workshopen. Man får lära sig hur man bygger upp en låt, rimstrukturer, storytelling, scennärvaro, flow och mycket mer. Passar för åldern 11-16 år. 
Tid: 14.00–16.00 
Plats: Hammarkullens bibliotek 
Kostnad: Gratis.