Energi · På gång i Göteborg

Hallå där!…

Petra Kloo Vik, ansvarig barn- och ungdomsverksamhet, Göteborgs Symfoniker.

…Petra Kloo Vik, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten på Göteborgs Symfoniker, som arrangerar musiklägret Side by Side 15-19 juni.

Side by Side låter lite som musikens variant av Gothia cup, med barn från världens alla hörn. Vad har lägret för betydelse för inkluderande och mångfald? 

– På Side by Side möts barn och unga i olika åldrar, från olika platser och med olika bakgrund. Man möts i ett gemensamt intresse för musik. Fast man ser olika ut, fast man pratar olika språk kan man sitta bredvid varandra och spela samma musik. Har man suttit bredvid varandra och dragit stråken i samma riktning så är det svårt att gå ut och slåss efteråt. Vi lever i ett samhälle som glider isär. Side by Side kan inte lösa segregationen, men vi kan vara en bit i det pussel som vi gemensamt måste lägga för att åstadkomma en förändring. 

Ni arrangerar lägret för sjätte året i rad. Vad har utvecklats under de här åren?

– Genom åren har vi sakta men säker byggt upp en trappa av kör och orkesternivåer för att alla ska kunna hitta sin nivå och sin musikaliska inspiration.  När man återkommer till lägret år efter år möts man av nya möjligheter och nya utmaningar. Alla ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar och i år får Open Choir, en kör för ungdomar med funktionsvariationer, sällskap av Open Orchestra, ett spår för barn med funktionsvariationer som spelar orkesterinstrument.

Lägret är så klart viktig för deltagarna, men vad kan besökarna vänta sig under de olika konserterna som hålls?

– Side by Side presenterar en kavalkad av olika konserter, men också allsånger om man mer aktivt vill vara med. Man kan uppleva allt ifrån de allra yngsta deltagarnas upplyftande lunchkonsert till den magnifika avslutande konserten där de allra äldsta spelar tillsammans med sina förbilder i Göteborgs Symfoniker i Konserthusets Stora sal. Festivalkonserten i Scandinavium är unik och får absolut inte missas. Då sammanstrålar samtliga deltagare på lägret – över 2000 unga körsångare och musiker – samman i en mäktig musikmanifestation tillsammans med Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfonikers Vokalensemble.