Radar · Nyheter

Göteborgs är landets näst mest djurvänliga kommun

Helene Odenjung (L), förste vice ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, tog emot Djurens rätts pris i Stockholm i onsdags.

Göteborgs hamnar på andra plats när Djurens rätt utser Sveriges mest djurvänliga kommuner. Rankingen baseras bland annat på djurskyddskrav vid upphandling och vegetarisk mat i skolmatsalarna.

Göteborg knep andraplatsen när organisationen Djurens rätt i veckan utsåg landets mest djurvänliga kommuner. Utmärkelsen bygger på en ny kartläggning, där organisationen har granskat kommunernas djurvänliga beslut. Bedömningen har skett utifrån kriterier som vegetarisk mat i skolan, djurskyddskrav vid upphandling och fjäderfritt pynt vid påsken.

“Göteborgs stad (…) går i bräschen när det gäller satsningar på vegetarisk mat i skolor, samt att de bland annat upphandlar helt buräggsfritt, även när det kommer till ägg som ingrediens.”, skriver Djurens rätt i ett pressmeddelande.

I topp hamnar Södertälje kommun och på tredje plats placerar sig Växjö.

– Södertälje, Göteborg och Växjö är tre kommuner som aktivt verkar för en minskad köttkonsumtion och som har tagit till sig att djurvälfärd är en viktig del av hållbarhetsbegreppet. De mest progressiva kommunerna ställer höga djurskyddskrav i sin upphandling och finansierar detta genom att den växtbaserade maten kostar mindre, säger Cecilia Mille, sakkunnig på Djurens Rätt och ansvarig för granskningen, i pressmeddelandet.