Zoom

Nya trenden: gratis arbetsplatser

På övervåning av Foo kafé sitter ett 20-tal personer och arbetar när Syre Göteborg är på plats.

Platser för co-working poppar upp som svampar i staden – små kollektiva arbetsplatser där det går att sitta med sin dator och arbeta. Oftast betalar man hyra för att få tillgång, men nu dyker det upp allt fler platser som är helt gratis.

På bottenplan ser Foo Kafé ut som vilken modern kaffebar som helst. Utomhus finns kaféborden uppradade, såväl på bottenplan som på övervåningens avlånga och avrundade balkong i den gråblanka stenbyggnaden på Sprängkullsgatan. Det första som möter en när man stiger innanför dörren är en lång bardisk. När Syre Göteborg kommer dit vid 9-tiden är lokalen halvfull, i princip alla sitter med en laptop framför sig.

– Det är väldigt välbesökt. Många kommer hit och använder lokalerna till det dem är ämnade till. Hittills har vi fått ett väldigt positivt bemötande av gäster som kommer fram, säger Albin som arbetar i kaféet.

Foo Kafé har haft öppet några veckor. Läget är precis mellan Handelshögskolan och Göteborgs universitet på Sprängkullsgatan – en naturlig plats för ett co-working space, menar Albin.

– Det är ett sånt område i Göteborg. Gå in på vilket kafé som helst i närheten här så ser du folk som sitter och pluggar och jobbar, säger han.

Mellan Handelshögskolan och Göteborgs universitets lokaler på Sprängkullsgatan ligger Foo Kafé
Mellan Handelshögskolan och Göteborgs universitets lokaler på Sprängkullsgatan ligger Foo Kafé.  Foto: Ingemar Tigerberg

På ett kafé måste du förstås handla något för att få nyttja lokalerna, och många befintliga co-working-platser kostar pengar att få tillgång till. Men Foo är helt gratis, något som studenterna verkar uppskatta. 
– Det är väldigt studentvänligt. Sedan det här öppnade är det det första stället man kommer att tänka på att gå till. Man behöver inte ha dåligt samvete för att man inte spenderar jättemycket pengar, säger några tjejer som Syre Göteborg pratar med, och lägger till:
– Men kaffe måste man ha.

Utöver studenter kommer det också många mindre nystartade företag, frilansare och konstnärer.

– De flesta kommer ner och köper en kaffe, fika eller lunch. Folk sitter i allt från en halvtimme till hela dagen. Men vi har ju även gäster som inte är här för att jobba, berättar Albin.

Nedervåningen ser ut som ett vanligt kafé. Det är när man kliver en trappa upp som det mer börjar likna en arbetsplats, med inslag av fritidsgård. Det finns flera sittplatser vid bord, alla med eluttag, några soffgrupper och ett konferensrum. Lite längre in finns det arkadspel, sällskapsspel och fussball.

– Det är lite avskalat med tanke på kommande projekt, men försöker göra det så mysigt som möjligt, säger Albin.

Det finns flera bräd- och arkadspel att välja mellan för den som vill
Det finns flera bräd- och arkadspel att välja mellan för den som vill. Men det är mestadels på kvällstid som de används. Foto  Foto Ingemar Tigerberg

Foo kafé ägs av Avenyfamiljen. Deras gratis co-working space är tillfälligt ”med förhoppning om att fortsätta”. Vad som är på gång vill inte Albin avslöja. Kvällstid förvandlas ytan mer till ett bar- och restauranghäng, ganska likt det som finns på Zamenhof vid Esperantoplatsen men mindre.

– Drömmen är att skapa en kreativ startupmiljö som är inbjudande och okomplicerad, perfekt för att sitta och skriva eller för kreativa möten och den som vill kan stanna kvar efter arbetsdagen och fortsätta ha ett skönt häng ända till småtimmarna, beskriver Tobias Hamberg, vd i Avenyfamiljen till tidningen Fastighetssverige.

Spektakulära miljöer är på modet. Det behövs när allt fler vill locka till sig denna målgrupp av fritt flytande kreatörer. . På andra sidan älven, på Lindholmen, finns det möjlighet att jobba i Dome of Visions gratis på fredagar och när Clarions nya posthotell öppnade mitt på Drottningtorget fanns en uttalad vilja att få dit laptop-folket. Dessa mötesplatser har även kommit att bli attraktiva fasta arbetsplatser för dem som sköter det dagliga.

– Jag jobbade med Da Matteo som hade det här stället innan. När det skulle byta ägare, började en av cheferna snacka med mig och vips så satt jag i ett möte om att vara med och hjälpa till att skapa det här nya konceptet. Det var självklart kul få vara med och utveckla det här, beskriver Albin på Foo Kafé.

Albin  förbereder kaffe åt arbetande frilansare och studenter
Albin  förbereder kaffe åt arbetande frilansare och studenter.  Foto Ingemar Tigerberg
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV