Radar · Nyheter

Göteborgare mest positiva till att installera solceller

Intresset för solceller växer explosionsartat och tusentals anläggningar är nu i startgropen att installeras.

Göteborgare är mer positiva till solceller än övriga svenskar. Det är i alla fall resultatet om man ska tro den undersökning som Sifo gjort åt Swedbank på området. I Göteborg anser 68 procent av de tillfrågade bostadsägarna att de kan tänka sig installera solceller. Miljö och ekonomi är de största drivkrafterna, enligt undersökningen.

Skillnaden mellan Göteborgarna och resterande är dock inte så stor. Totalt är det två av tre (66 procent) som äger sitt eget boende som kan tänka sig att investera i solceller för att producera egen el. 81 procent anger att de skulle göra det för att det är miljövänligt och 77 procent svarar att det är för att minska sina elkostnader. 30 procent anger att ett annat skäl är att man kan få bidrag till installationen.

– Det här bekräftar solelsboomen och att de senaste årens starka utveckling fortsätter. Fler och fler upptäcker att egen solproduktion både är klimatmässigt och ekonomiskt smart, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank i ett pressmeddelande.

Långt från ord till handling

Trots en positiv grundinställning är det inte särskilt många som planerar att installera solceller det närmaste året. Den vanligaste anledningen till att de avvaktar är att det kostar för mycket att installera.

– Solceller kan vara en stor investering, men efter återbetalningstiden har man en kostnadsfri energikälla till hemmet. Det är en affär som i längden lönar sig för de flesta, kommenterar Fredrik Nilzén.

I undersökningen där omkring 3000 personer svarade, angav nästan fyra av tio svenskar (38 procent) att de kunde tänka sig att betala mer för en bostad som har solceller som energikälla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV