Radar · Nyheter

Bryssel först ut för Zelenskyj

Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj.

EU och Nato står först i tur när Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj gör sin första utlandsresa.
Fortsatta reformer och kamp mot korruption utlovas från Kiev.

Skådespelaren som blev president slår tre flugor i en smäll under dagen och morgondagen i Bryssel. Förutom EU-topparna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk träffar Zelenskyj även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och sin kollega från grannlandet Polen, Andrzej Duda, som också är på besök i Bryssel.

– President Zelenskyj kommer att inleda sin första utlandsresa i Bryssel genom att återigen fastslå sin orubbliga ståndpunkt: Ukrainas kurs mot europeisk och euroatlantisk integration, deklarerade pressekreteraren Julia Mendel i Kiev i går, enligt nyhetsbyrån Unian.

Stöd från EU

Fortsatta reformer och en ”kompromisslös” kamp mot korruptionen utlovas i hopp om fortsatt ekonomiskt och tekniskt stöd från Bryssel för att genomföra de allehanda förändringar som EU i många år velat se i Kiev, framför allt när det gäller rättsväsende och myndighetsutövning.

”Du kan också räkna med EU:s fasta och fortsatta stöd för Ukrainas suveränitet, självständighet och territoriella integritet”, skrev Juncker och Tusk till Zelenskyj redan efter valsegern i slutet av april.

Att presidentens första utlandsresa går till EU och Nato är inte minst till för att visa att den nye ledaren inte tänker ändra Ukrainas internationella hållning.

Nya samtal

Samtidigt hoppas Zelenskyj på ny fart i samtalen om de separatiststyrda delarna av östra Ukraina, som sedan 2014 i princip fungerar som ryska lydrepubliker.

Nya samtal ska hållas i morgon inom ramen för den kontaktgrupp som under ledning av den europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE för samman ukrainska och ryska företrädare.

– Vi har inte en massa år på oss att få slut på kriget. Vi har konkreta förslag och nya lösningar, hävdade Zelenskyj i Kiev i går efter ett möte med den ukrainska delegationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV