Zoom

Vimmelkantig VR-upplevelse när Göteborg firar 398 år

Idag fyller Göteborgs stad 398 år. På Stadsmuseet firas det genom gratis stadsvandringar och invigning av Göteborg på 1600-talet genom VR glasögon. Syre Göteborg var där och testade.

Med två år kvar till Göteborgs stads upptrissade 400-års jubileum öppnar nu Stadsmuseets första VR-station. Modellen är framtagen av stadsbyggnadskontorets geodataavdelning med hjälp av Stadsmuseets experter och arkiv och finansieras av Göteborgs 400-årsjubileum, 2021.

– Vi är givetvis stolta och glada att kunna presentera Stadsmuseets första VR-station. Det är också den första och enda VR-stationen på stadens museer, säger Helena Joelsson Ekström, enhetschef för utställningar på Göteborgs stadsmuseum.

Bild ur VR-modellen över 1600-talets Göteborg
Bild ur VR-modellen över 1600-talets Göteborg. Foto: Stadsbyggnadskontoret.

Syre Göteborg testade den skumpiga upplevelsen och den första känslan var att ha flyttat in i en helt annan värld med stenbelagda vägar, hästar och kommers. Men efter att ivrigt sprungit runt på gatorna i några minuter blev jag både yr och illamående.

Sebastian Larsson, som hjälper besökare att sätta på VR-utrustiningen bekräftar att det är vanligt.
– Du befinner dig i två parallella världar och hjärnan hänger inte riktigt med, säger han.

Sebastian Larsson hjälper en besökare med VR-utrustningen
Sebastian Larsson hjälper en besökare med VR-utrustningen.Foto Johanna Stål

Stor satsning inför 400-års jubileet

Helena Joelsson Ekström är utställningschef på Stadsmuseet. Hon hämtar vänligt lite vatten åt mig och berättar sedan att man fram till 400-års jubileet om två år hoppas ha utvecklat VR-världen, kanske med människor som rör sig, eller med information och detaljer.

– Vi har jobbat med den nya basutställningen som handlar om Göteborgs födelse för 1600 år sedan länge, och den stod klar för 2 år sedan. Nu kommer den vara permanent framöver, och vi hoppas att VR-utrustningen kommer kunna integreras i utställningen.
Än så länge kommer den dock bara användas vid speciella tillfällen och i samband med guidade turer. Det kan ju behövas lite övervakning av staplande åskådare.

Vandring i 1600-talet

Utöver den virtuella upplevelsen kan man under sommaren också gå på guidade stadsvandringar i 1600-talets Göteborg. Ena guidningen börjar vid GöteborgsOperan och handlar om centrala delen av staden, medan den andra handlar om förorterna, såsom Haga.

– Jag tror att Haga är Sveriges första förort, säger vår guide, som leder vandringen med start  vid operan.

Tillgänglighet via hörlurar är något Stadsmuseet jobbar med, vilket leder till en lite försenad start på guidningen, men när den väl börjar är det med stor entusiasm från guiden Marie Wickerts.

Hon berättar om 1600-talets Göteborg som en gränsort, ett tidigare krigsområde och om hur läget vid Göta älv var strategiskt bra, då man hade kontakt med hela landet. Men också om svårigheterna att nå över älven med de fina matvarorna från Hisingen. Hur handlarna väntade i timmar på båten för att komma in i staden och sälja varor. Och hur dåligt vattnet var i kanalen så att de boende tvingades brygga öl och dricka istället för att få i sig vätska. Små som stora.

Hon berättar också om när bilarna kom till Göteborg och om en enorm förvandling mellan 1915 och 1920, då bilen tog över häst och vagnen helt.
Allt i ljuset av dagens utveckling med ny Götaälv bro, Marieholmstunnel, linbaneplaner etcetera.

Vandringarna arrangeras hela sommaren och är gratis för besökare. Dock krävs anmälan. VR-glasögonen kan bara testas vid vissa tillfällen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV