Radar · Nyheter

Vegetarianism, klimat och jämställdhet på årets bokmässa

Våld mot vegetarianer, våld mot kvinnor och våld mot naturen. Årets seminarieprogram för Bokmässan har presenterats och innehåller fler seminarier än någonsin, varav många högaktuella ämnen läggs under lupp.

Förra veckan presenterade Bokmässan årets seminarieprogram på Östasiatiska museet i Stockholm, en plats som valdes för att knyta an till årets hedersgäst Sydkorea. Men Stockholm till trots, det är som vanligt i Göteborg som den 35:e upplagan av Bokmässan går av stapeln i september.

Vegetarian-författare

Hedersgästen Sydkorea bjuder på några spännande inslag. Han Kang, författaren till den omdebatterade boken Vegetarianen – är kanske det mest kända namnet. Den handlar om kvinnan Yeong-hye som ser köttätande som en våldshandling och blir vegetarian – vilket leder till både fysiskt och verbalt våld från den provocerade omgivningen. Nu är författarinnan aktuell med den nya boken Den vita boken.
Han Kang möter bland annat författarkollegan Eun-Young Jin och svenska Athena Farrokhzad i ett samtal om vad ett historiskt trauma kan betyda för ett lands befolkning.

Även i år är mediefrågor centrala, med diskussioner om källkritik, barnens medievärld och gaming. Bland annat kommer UNESCO Global Media and Information Literacy Feature Conference arrangera seminarier med såväl forskning som praktik kring medie- och informationskunnighet i en global kontext.

Metoo, våld och manlighet

Det tredje temat för året är jämställdhet. ”Metoo, manlighet och våld är tydliga trender inom jämställdhetsfrågorna”, skriver Bokmässan i sitt program och bland talarna hittar vi såväl svenska författaren Katarina Wennstam som  danska Susanne Brögger, brittiska Caitlin Moran och syriska Samar Yazbek. På frågan Vad kan männen göra? har psykologen Calle Brunell skrivit en bok med titeln Man – I ljuset av #metoo. Han håller ett seminarium på lördagen.

Tillsammans med organisationen MÄN bjuder Bokmässan dessutom in alla män till ett stormöte med fokus på kulturvärlden i allmänhet och litteraturbranschen i synnerhet. Patrik Lundberg, Mats Söderlund och Alexander Karim samtalar om vad vi kan göra för att bryta tystnadskulturen och hur män kan vara en del av lösningen.
”Självklart är även kvinnor välkomna till stormötet”, skriver Bokmässan i ett pressmeddelande.

Fyra nyanser av klimatkrisen

På miljöområdet är Bokmässan fortfarande något svagt. Det lyfts inte fram som något stort tema, men letar man i programmet går det att hitta några programpunkter på temat. Bland annat pratar Maria Soxbo och Johanna Nilsson med EU-parlamentarikern Pär Holmgren om de nya böckerna Gör skillnad! och Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till.  Ett annat intressant seminarie är psykologen Jonas Mosskins samtal med Eva Meijer om boken Djurens språk, som handlar om hur vi kan släppa människocentreringen och lyssna på djuren. Eller samtalet om klimatförändringarna i litteraturen som leds av ”miljö”-författaren Jonas Gren.  Även den omtalade amerikanske journalisten David Wallace-Wells besöker bokmässan för att prata om sin bok Den obeboeliga planeten. Ihop med Björn Wiman och Frida Hylander samtalar han om den existensiella kris vi står inför.

– Framgången för Bokmässan har alltid varit att skapa unika möten, inte minst mellan svenska och internationella författare. I samarbete med förlag och andra partners kan vi fördjupa och bredda vår gemensamma dialog om samtiden. Det är en fantastisk möjlighet, och i år har vi tagit vara på den mer än någonsin, säger programchefen Oskar Ekström i ett pressmeddelande.

Nyheter på Bokmässan 2019

– En helt ny scen: Feelgoodscenen, med svenska och internationella feelgoodförfattare.
– Medievetenhetstemat får ett särskilt område: Mötesplats Medievetenhet.
– Ett bootcamp i e-sport och digitala spel som fokuserar på digital kultur och spelberättande.
– Koreansk mat i utvalda restauranger på mässan.
– Ett Guldkort, som ger 4-dagars seminariebesökarna tillgång till lounge, förmåner och erbjudanden.
– Digitala biljetter.
Bokmässan äger rum på Svenska Mässan i Göteborg, 26–29 september 2019.
Källa: Bokmässan.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV