Energi · Göteborgskollen

Mer sväng än svordomar på festival vid Stigberget

Linnéa Dahlén och Lollo Öst i Söderlingska parken, på den plats där scenen kommer stå under festivalen Stigberget svänger & svär som äger rum den 7 juni.

På fredag nästa vecka är det dags för en ny upplaga av Stigberget svänger & svär – en endagsfestival arrangerad av och för ungdomar. Här berättar arrangörerna Lollo Öst och Linnéa Dahlén om vad vi kan förvänta oss i år. 

Stigberget svänger & svär, som arrangeras av föreningen Kultur 4ür Alle, äger i år rum för femte eller sjätte året, arrangörerna minns inte så noga.
– Men vi kan säga att det är femårsjubileum, det låter väl bra? Säger Kalle Karlsson som grundat föreningen och var med och drog igång festivalen.

Förutom honom är det i år ett gäng bestående av unga tjejer som anordnar festivalen – Lollo Öst (16), Idris Sharifi (17) samt tvillingsystrarna Linnéa och Amanda Dahlén (20). Vi träffar två av dem, Lollo och Linnéa, i Söderlingska parken där festivalen ska hållas.
– Det blir mycket fokus på musik, men vi försöker också göra det väldigt familjemysigt vi plockar fram lite gatukritor och så där så att även barnen ska ha något att göra, säger Lollo Öst som själv har spelat på festivalen för två år sedan.

– Några av de artister vi har bokat hittills är Soyboys, Stella Andromeda och Javone. Det är väldigt blandade genrer men de flesta är lokalbaserade, fortsätter Linnéa Dahlén. 
– Sen kommer även Agape hit med sin food-truck. Så det blir både musik och väldigt gött häng, säger Lollo.

Hur har det varit att jobba med festivalen?

– Kul, spännande och jobbigt på samma gång, fortsätter Lollo.
– Framförallt nu när det börjar närma sig så blir det mer och mer att göra, säger Linnéa. 
– Jag tror inte riktigt folk fattar hur mycket jobb det kan vara att planera spelningar. Men sen blir man väldigt stolt också, när man ser artister som man själv har varit med och bokat stå på scenen, säger Lollo.

Festivalen kommer hållas dagen efter nationaldagen, finns det någon särskild orsak till det?

– Ja, dels för att det är en klämdag men också för att vi ser att det finns så mycket hat i världen och därför vill vi skapa en schysst festival dit alla är välkomna. Det blir som en dubbelfestival – först nationaldagen och sen det här, säger Lollo.

Lollo och Linnea berättar också att de har fått mycket stöd från olika håll för att kunna genomföra festivalen, bland annat från Hyresgästföreningen men också från en fritidsgård som bidrar med både scen och PA-system helt gratis.

Till sist: ”Stigberget svänger & svär” – hur mycket svordomar kommer det bli?

– Svängigt blir det i alla fall, svordomar kan vi inte utlova. Men vi får väl kanske ställa oss på scenen och svära en stund i början så vi lever upp till namnet, skrattar Lollo.