Radar · Nyheter

Matsvinnsaktivist vinner årets hållbarhetspris

Arash Derambarsh är en fransk domare och politiker som har kämpat för att minska matsvinet.

Det blir den franska aktivisten Arash Derambarsh som vinner årets Gothenburg Win win Sustainability award. Han får priset för sitt gedigna engagemang mot matsvinn.

En av framgångarna är att den franska regeringen har lagstiftat om att affärer och restauranger ska se till att mat mat som tidigare slängts måste tas tillvara. Ofta handlar det om att den skänks till välgörenhetsorganisationer.

– Det är en stor ära för mig att motta den här utmärkelsen, men jag som person är egentligen oviktig i sammanhanget. Det viktiga är lagen mot matsvinn och att den kommer till nytta för dem som bör gynnas av den: människor som lever i ekonomisk utsatthet, hemlöshet och utan socialt skyddsnät. Jag uppmanar både EU och enskilda länder att införa liknande lagar som den vi nu har i Frankrike. Fram tills idag har vi räddat 10 miljoner måltider, som tack vare lagen har kommit till nytta hos välgörenhetsorganisationer, kommenterar Arash Derambarsh i ett pressmeddelande.

Arash Derambarsh är till vardags domare och politiker. I en kampanj lyckades  han att få ihop 21 000 underskrifter för sitt lagförslag mot matsvinnet, vilket gjorde att frågan togs upp i det franska parlamentet och röstades igenom år 2016.  

– Arash Derambarsh och hans arbete är ett utmärkt exempel på att vi alla kan påverka på en högre nivå än den individuella. Hans fokus ligger på att förändra attityder och lyfta frågan om onödigt matsvinn till en samhällelig juridisk nivå, säger Emma Dalväg, juryordförande WIN WIN Gothenburg Sustainability Award.

Uppskattningar visar att omkring en tredjedel av den mat som produceras går till spillo. 

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV