Radar · Nyheter

”Där kan vi betrakta oss som vinnare allihop”

"Vi socialdemokrater i Sverige håller ställningarna genom att behålla fem mandat i Europaparlamentet", säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Det höga valdeltagandet är en seger för alla partier, och Socialdemokraterna håller ställningarna i EU.
Det är EU-minister Hans Dahlgrens (S) initiala reaktion dagen efter valet.

Socialdemokraterna blev klart största parti i det svenska EU-valet med 23,6 procent av rösterna. Trots att det var en tillbakagång med omkring en halv procentenhet jämfört med 2014, så är EU-minister Hans Dahlgren (S) nöjd morgonen efter valet.

– Det är inte ovanligt att väljarna straffar partier i regeringsställning. Det har man väl sett lite till mans, även om bilden inte är helt entydig. Men vi socialdemokrater i Sverige håller ställningarna genom att behålla fem mandat i Europaparlamentet, säger han.

Enligt det preliminära valresultatet deltog drygt 53 procent av de röstberättigade svenskarna, jämfört med 51,1 procent 2014.

– Det är en stor positiv överraskning och glädjande för alla partier, att vi ökat valdeltagandet både i Sverige och runtom i Europa. Det visar att väljarna tycker att det är viktigt vad EU gör. Där kan vi betrakta oss som vinnare allihop, säger Dahlgren.

Vad tror du att ökningen beror på?
– Jag tror att man under de senaste åren fått upp ögonen för betydelsen av medlemskapet i EU. Man ser att det finns behov av internationella samarbeten kring frågor som klimatet. Jag tror också att Brexit har medverkat till det, man har sett eländet där och man vill inte gå den vägen, utan man vill slå vakt om medlemskapet.