Radar · Nyheter

Renoveringar tränger ut resurssvaga grupper

Konceptrenoveringarna utförs i miljonprogramsområden och leder på lång sikt till en undanträngning av vissa grupper, enligt Hyresgästföreningens rapport.

I en ny rapport kritiserar Hyresgästföreningen privata bostadsbolag som totalrenoverar lägenheter mellan hyresgäster bara för att kunna höja hyran kraftigt. Fenomenet kallas konceptrenoveringar och äventyrar människors möjlighet att hitta en bostad till ett rimligt pris.

Hyresgästföreningen har tittat på fem stora privatvärdar, vars bostäder har stigit kraftigt i värde. Dels för att marknadsvärdet generellt ökar på fastigheter, men också på grund av konceptrenoveringar, där värden passar på att helrenovera en lägenhet efter att en hyresgäst flyttat ut. På så sätt kan en högre hyra tas ut av nästa hyresgäst, och eftersom ingen står skriven på kontraktet vid renoveringen finns det heller ingen som kan protestera. Samtidigt kritiseras värdarna för att strunta i mindre underhåll.

När hyrorna höjs trängs resurssvaga personer undan, vilket ökar boendesegregationen, enligt rapporten.

– Det bidrar till en social förskjutning vilket inte är förenligt med svensk bostadspolitik där hyresrätter ska vara till för alla, oavsett inkomstnivå. Det handlar om att människors hem behandlas som varor och tjänster, säger Margareta Björkvald som är en av rapportförfattarna.

Lägenheterna renoveras ofta en och en, med kraftiga borrningar i hårda byggmaterial, något som upplevs som störande bland de hyresgäster som intervjuats i rapporten. Dessutom är renoveringarna inte alltid miljömässigt hållbara, eftersom dugliga kök eller badrum byts ut bara för att kunna höja hyran.

– Vi skulle helst se att det gjordes olika nivåer av ombyggnader så att det fanns olika hyresnivåer i samma hus. Med en tydligare hållbarhetsaspekt skulle man kunna välja att renovera mer varsamt istället för att riva ut allt, och ändå få det trivsamt och funktionellt, säger Margareta Björkvald.

Ett av fastighetsbolagen som kritiseras för sina affärsmetoder är Victoria Park. Ola Svensson, fastighetschef för bolaget i Malmö, svarar på kritiken i ett mejl att renoveringarna görs vid ”naturlig omflyttning”.

”Det är valfritt för hyresgästen att välja en eventuellt högre hyra. Vi tömmer alltså inte hela hus och påtvingar kunder en högre hyra.

Vi är även överens med Hyresgästföreningen i nästan alla orter där vi jobbar på liknande sätt”.

På kritiken att renoveringarna endast görs på ytan, svarar han att det är ”en sanning med modifikation”:

”I alla lägenheter som renoveras byter vi till exempel ut all el. Vi har en underhållsplan för varje fastighet som vi följer för att hålla våra fastigheter i bra skick. Vi utför väldigt många energieffektiviseringsprojekt för att minska klimatpåverkan”, skriver han vidare.

I mars skrev FN:s rapportör för bostadsfrågor Leilani Fahra tillsammans med FN-medarbetaren Surya Deva ett brev till svenska regeringen där de påpekar att den här typen av renoveringar och hyreshöjningar strider mot mänskliga rättigheter, eftersom hyresgäster som inte har råd att bo kvar drivs bort från sina bostäder. I brevet varnas särskilt för det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, som äger 66 procent av den svenska hyresvärden Hembla (tidigare D. Carnegie). I dag äger Hembla, som också pekas ut i Hyresgästföreningens rapport, 12 622 lägenheter i Stockholms län och 21 400 lägenheter totalt i landet.

Daniel Carlenfors är ordförande i den ideella föreningen Alla ska kunna bo kvar, som kämpar för att alla ska kunna fortsätta bo i sina hem efter en renovering. Han var en av dem som tog upp kampen mot Stena Fastigheter och fick dem att backa från sin originalplan med hyreshöjningar på 60 procent på Pennygången i Högsbo för några år sedan.

Daniel Carlenfors kallar fenomenet med konceptrenoveringar för smygrenovering.

– Ingen kan sätta sig emot det, och ingenting i systemet sätter stopp för det.

Konsekvensen märks inte förrän det är för sent och hyran blivit så hög att resurssvaga grupper av människor inte har råd med hyrorna på marknaden. Man har helt enkelt renoverat bort det ”billiga” beståndet.

Carlenfors menar att upp till 20 procent av befolkningen i Göteborg som står still i ekonomisk utveckling kommer att behöva flytta inom 10–15 år. Han uppskattar att det rör sig om 50 000–100 000 personer, som varken kommer att ha råd att flytta till nyproduktioner eller till de renoverade lägenheterna i miljonprogrammen.

– När vi renoverat upp allt har de ingenstans att ta vägen. Det finns ingen plan för hur det ska lösas. Det blir som en osynlig Exodus ut ur våra städer. Det går bara att ändra det här på politisk väg. Det är ett hål i lagstiftningen som möjliggör att man kan jobba så här, säger han.

Syre har sökt Justitiedepartementet, som ansvarar för bostadsfrågor, för en kommentar på FN:s kritik mot Sverige. Justitieminister Morgan Johanssons pressekreterare svarar att de inte har möjlighet att kommentera brevet.

Syre har också sökt Hembla utan resultat.

Så funkar konceptrenoveringar

• Grunden för konceptrenoveringen som affärsidé är att allmännyttans lägenheter i miljonprogrammet bjuds ut till försäljning för att förse nyproduktionsprojekten med tillräckligt kapital.
• Många fastigheter säljs även från en privat värd till en annan, eller mellan bolag inom en och samma koncern.
• Konceptrenoveringar är fortfarande en relativt ny företeelse, och det är långt ifrån alla fastighetsägare som har anammat idén. En del bolag använder metoden endast i liten skala, medan andra aktörer har specialiserat hela sin verksamhet utifrån konceptet.
• När de privata fastighetsbolagen tar över halveras kostnader för underhåll jämfört med snittet för kommunalt ägda bostadsbolag.
• Eftersom inget hyresavtal är tecknat för lägenheten finns vid renoveringstillfället ingen hyresgäst som kan motsätta sig förändringen eller den högre hyran eftersom hyreslagen bara gäller sittande hyresgästers rättigheter.
• Marknadsvärdena hos de undersökta bolagen har stigit med anmärkningsvärda belopp. Hembla har till exempel haft en uppgång på 62,9 procent under en treårsperiod.
Källa: Hyresgästföreningen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV