Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Dancehall- och afrobeatartisten Aurelia Dey är en av de medverkande under Konstepidemins dag i morgon, lördag.

Teaterpremiär: Kroppen som ett skal

Typ vuxen presenterar stolt sin debutföreställning: Kroppen som ett skal. Föreställningen är en intervjubaserad uppsättning om kropp, skam och lust. Den undersöker hur våra kroppar påverkas av världen runt omkring och vilka förväntningar som ställs på oss. Rekommenderas från 13 år.
Tid: 19.00, 24–25 maj, 15.00, 26 maj
Plats: Teater Uno
Kostnad: 100–120 kronor.

Lördag 25 maj

Fest: Spelmansstämma

I morgon, lördag, är det dags för Konstepidemins dag & Internationella spelmansstämman på Konstepidemin för nionde året i rad. Det blir en heldag med öppna ateljéer, uppträdanden, filmvisningar och konserter med aktörer som är verksamma på Konstepidemin.
Tid: 12.00–01.00
Plats: Konstepidemin
Kostnad: Gratis.

Film: Lilja 4-ever

Angereds Bio har plockat fram ett antal klassiska filmer från de senaste 40 åren. Denna kväll visas Lukas Moodyssons viktiga film Lilja 4-ever. 16-åriga Lilja bor i en förort i det forna Sovjetunionen. En dag blir Lilja förälskad i Andrej, som ber henne följa med till Sverige och börja ett nytt liv.
Tid: 13.00–15.00
Plats: Blå stället
Kostnad: 40 kronor.

Oksana Akinsjina spelade huvudrollen i filmen Lilja 4-ever från 2002, som visas på Blå stället i morgon, lördag
Oksana Akinsjina spelade huvudrollen i filmen Lilja 4-ever från 2002, som visas på Blå stället i morgon, lördag. Foto: Leif R. Jansson/TT

Musik: Masthuggsgunget

Det är åter dags för Masthuggsgunget på kullen vid Masthuggskyrkan. Det blir livemusik hela kvällen med bland andra Hannah Tolf och Simon Ljungman samt utomhusyoga och foodtrucks. Årets insamling går till Rosenlundstödet som ger stöd åt de gatuprostituerade kvinnorna i Göteborg.
Tid: 15.00–22.00
Plats: Masthuggskyrkan
Kostnad: Gratis.

Teater: Eriksbergskranen kostar en krona

Eriksbergkranen kostar en krona är en föreställning om staden. Vem är staden till för? Vem ska flytta ut och vem får flytta in? Vad är konsumtionskrav? Hur skapar du din egen lycka? Med Kvinnofolkhögskolans Teater- och regikurs.
Tid: 16.00–17.15
Plats: Göteborgs stadsteater
Kostnad: 60 kronor.

Musik: Gates of hell

Auguste Rodins skulpturgrupp Helvetets portar stod klar 1917, mitt under brinnande världskrig. Denna föreställning är en protest mot krigets vansinne. Skådespelaren Johan Gry framför dikter av den stupade poeten Wilfred Owen.
Tid: 16.30–18.00
Plats: Göteborgs konserthus
Kostnad: 150–300 kronor.

För tionde året i rad arrangerar Hyresgästföreningen Megaloppis i Majorna som lockar tusentals besökare varje år
För tionde året i rad arrangerar Hyresgästföreningen Megaloppis i Majorna som lockar tusentals besökare varje år. Foto: Pixabay

Söndag 26 maj

Återbruk: Megaloppis i Majorna

I år blir Hyresgästföreningens Megaloppis i Majorna något alldeles extra. Folkfesten i västra Göteborg fyller nämligen tio år. Det firas med jubileumsfestligheter under hela dagen. Det planeras även en hel seminarievecka 20-24 maj på temat Hållbarhet med bostaden i fokus med intressanta gäster.
Tid: 11.00
Plats: Majorna
Kostnad: Gratis.

Föredrag Grön kultur: Hoppet med Johan Ehrenberg

Musikens hus nya satsning på klimatkvällar bjuder återigen på ett besök av ETCs Johan Ehrenberg efter att hans programpunkt blev fullsatt i december. Hans föreläsning är full av tips på hur vi på ett smart sätt kan rädda vår planet. DJ-mingel startar vid 17.00 och fortsätter efter föreläsningen.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: Gratis.

Måndag 27 maj

Panelsamtal: Är det dags för Göteborg att utse en nattborgmästare?

Allt fler städer runt om i världen startar olika initiativ för att vara en levande stad dygnet runt. I Amsterdam finns en Night Mayor, London har en Night Czar. Är det dags för Göteborg att utse en Nattborgmästare? En panel med DJs, arrangörer, fastighetsägare och arkitekter diskuterar.
Tid: 18.30
Plats: Pustervik
Kostnad: Gratis.

Tisdag 28 maj

Filosofika: Klimat och planet

Ung filosof välkomnar till vårens fikor på Frilagret. Temat denna kväll är Klimat och planet. Filosofika är en möjlighet att släppa på förutfattade meningar och utforska intressanta ämnen med frågor som verktyg. Primär målgrupp är åldern 13-30. Inga förkunskaper krävs men gärna ett öppet sinne.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Onsdag 29 maj

Konstinvigning: Interruptions

Interruptions, engelska för avbrott eller uppehåll, är en stark och målande fotoutställning av den Göteborgsbaserade konstnärsduon Cooper & Gorfer. Här porträtteras flera generationer av kvinnor från den del av Sápmi som ligger i Sverige. Kvällen bjuder bland annat på tal, introduktion och jojk.
Tid: 17.00–19.00
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.

Författarbesök: Melody Farshin

Komikern och förortskämpen Melody Farshin har skrivit en aktuell ungdomsbok om tvillingarna Aicha och Ali. I romanen Mizeria skildrar hon med klockren jargong och tydligt inifrånperspektiv två ungdomars liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga dödas i ouppklarade dödsskjutningar.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

Melody Farshin är aktuell med boken Mizeria
Melody Farshin är aktuell med boken Mizeria. På onsdag, 29 maj, gästar hon Kulturhuset Kåken. Foto: Erik Simander/TT

Musik: Contact

Contact slog igenom med albumet Hon kom över mon 1971 – ett album som fick en Grammis för bästa populärgruppsproduktion. Låtskrivarna Ted Ströms och Lorne De Wolfes blandning av folkmusik, pop och progg blev eftertraktad. Nu är de ute på sin första riktiga turné sedan 1972.
Tid: 20.00
Plats: Nefertiti
Kostnad: 280 kronor.

Fredag 31 maj till 1 juni

Teater: Förmildrande omständigheter

Förmildrande omständigheter är en nyskriven föreställning som kretsar kring fyra pojkar som är dömda till sluten ungdomsvård. Pjäsen är skriven av Jessica Högefjord Åslund med nyskriven musik av Kajsa Lindvall. Föreställningen är inspirerad av Katarina Wennstams bok En riktig våldtäktsman.
Tid: 19.00, 31 maj, 15.00 och 19.00 1 juni
Plats: Göteborgs dramatiska teater
Kostnad: Gratis.

Fredag 31 maj

Musik: Nynningen/Torkel Rasmusson

Sticky fingers bjuder in till en kväll i proggens anda. Kultbandet Nynningen och Blå tåget-sångaren Torkel Rasmusson intar top floor. Nynningen återförenades i december 2016 och har sedan dess gjort ett sjuttiotal konserter över hela landet. Rasmusson har släppt nya albumet Farväl kapten.
Tid: 20.00–02.00
Plats: Sticky fingers
Kostnad: 225 kronor.

Lördag 1 juni

Göteborgspremiär: Påklädaren

Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson är tillsammans på scen för första gången i en pjäs om kärlek och maktkamp, komedi och svärta, bakom kulisserna – då, för längesedan. Påklädaren av Ronald Harwood från 1980 är i denna uppsättning regisserad av Eva Dahlman och spelas till och med 10 juni.
Tid: 19.00–21.30
Plats: Stora teatern
Kostnad: 275–475 kronor.

Påklädaren på Stora teatern med Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson i rollerna
Påklädaren på Stora teatern med Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson i rollerna. Foto: Sören Wik

Söndag 2 juni

Barnaktivitet: Positivparkens dag

2 juni är det dags för sommarinvigning av Positivparken. Dagen inleds med en parad som startar vid Positivet. Under dagen händer många skojiga grejer för både små och stora. Nycirkus, musik, workshops, slagverk, lajv, bokutdelning och många andra gratisaktiviteter.
Tid: 12.30–17.00
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.

Måndag 3 juni

Samtal: Så röstade svenskarna i EU-valet

Varför slutade EU-valet som det gjorde? Vilka frågor tyckte väljarna var viktigast när de röstade? Vilket parti lockade flest unga väljare? Möt Henrik Ekengren Oscarsson, Sören Holmberg och Linda Berg från Valforskningsprogrammet på Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.
Tid: 12.15–13.15
Plats: Göteborgs universitet, Sprängkullsgatan 19
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Visuell kavalkad av normer

Genom en visuell kavalkad med konst från renässansen fram till i dag ser vi hur normer har förändrats. Konstpedagogen Elisabeth Udd synliggör några normer som präglar vår samtid, till exempel kön, hudfärg, kläder, familj och sexuell läggning.
Tid: 13.00–14.00
Plats: Mötesplats Kulturhus (Gratis).

Tisdag 4 juni

Film: Letter from Masanjia

Julie Keith hittar ett SOS-brev i en låda köpt på en Kmart i Oregon. Lådan är Made in China. Det desperata meddelandet visar sig ha skrivits av samvetsfången Sun Yi när han satt i ett av Kinas mest ökända arbetsläger Masanjia. Denna dokuthriller följs av en frågestund med producenten Leon Lee.
Tid: 18.00–19.15
Plats: Bio Roy
Kostnad: 95–115 kronor.

Teater: Dödsängel

Föreställningen Dödsängel av och med Torben Sigelius Kulin är tillbaka på Teater Jaguar. Det blir sista chansen att se denna pjäs som skildrar vårt förhållande till ondska, kärlek och hämnd. Med tät spänning vecklas en släkthistoria ut och hemligheter kommer upp till ytan. Regi av Viktoria Folkesson.
Tid: 19.00–20.10
Plats: Teater Jaguar
Kostnad: 40–180 kronor.

Torsdag 6 juni till 9 juni

Musik: Clandestino festival

Det är dags för den 17:e upplagan av Clandestino festival, som är en musikfestival med musik från hela världen med en lång rad akter och artister inom olika genrer. Scenerna är Angered teater, Hagakyrkan, Oceanen, Musikens hus, Stora teatern, Världskulturmuseet och Folk.
Tid: 6–9 juni
Plats: Varierande
Kostnad: Varierande.

Torsdag 6 juni

Nationaldagsfirande på Hammarkulletorget

Hammarkullen bjuder på en fest för alla åldrar, med flagghissning och en vibrerande mix av artister. Bland annat uppträder Club Deportivo Libertad, Folkdansringen, Sipa Lipa Lakritspipa/Big Wind, Team Jawone, Amani och Provinsialorkestern. Konferencier är Teddy Paunkoski.
Tid: 13.30–16.30
Plats: Hammarkullen
Kostnad: Gratis.

Kurs: Lär dig göra surkål

Sugen på att börja med fermentering? Under Studiefrämjandets kvällskurs får deltagarna lära sig grunderna i fermentering, både teoretiskt och praktiskt. Detta är en fristående kurs i serien Fermenteringstorsdagar som pågår under våren. Platsen är Container kitchen på Järnmalmsgatan 4.
Tid: 18.00–20.15
Plats: Container kitchen, Ringön
Kostnad: 250 kronor.

Det vankas surkål när Container kitchen på Ringön bjuder in till en kurs i fermentering torsdagen den 6 juni
Det vankas surkål när Container kitchen på Ringön bjuder in till en kurs i fermentering torsdagen den 6 juni. Foto: Pixabay

Fredag 7 juni

Konstvernissage: Fragmented realities

Konsthallen välkomnar till årets sommarutställning, Fragmented realities. Under vernissagekvällen bjuds det på invigningstal, konstnärssamtal, performance och en traditionsenlig sommarfest på Konsthallens baksida. Konstnärer är bland andra Serina Erfjord, Anastasia Ax och Alina Chaiderov.
Tid: 18.00 till sent.
Plats: Göteborgs konsthall (Gratis).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV