Radar · Nyheter

Nya barnsjukhuset mycket dyrare än beräknat

Ungefär samtidigt som regionstyrelsen beslutat bygga nya Högsbo specialistsjukhus kom Svt nyheter Västs avslöjande att nya barnsjukhuset som byggs vid Östra sjukhuset blir dyrare än beräknat, och att bygget brutit mot upphandlingsregler.

Den ursprungliga prislappen för nya Drottning Silvias barnsjukhus som byggs bredvid det nuvarande var satt till 1,2 miljarder.

Nu beräknas kostnaden till nästan 1,9 miljarder, en ökning på nästan 60 procent. Och prislappen förväntas öka ytterligare.

Anledningen till felräkningen är att det tillkommit nya projekt på sjukhustomten och sedan den första uppskattningen gjordes, såsom nya kulvert- och logistiklösningar. Göteborgs-Posten frågar Lars Jansson, förvaltningschef på regionala fastighetsförvaltaren Västfastigheter, om de borde inväntat de senare beskeden innan de satte igång.

– Man kan inte vänta på något man inte vet något om. Men efterklok kan man alltid vara. Förutsättningarna för planeringen av barnsjukhuset vi gjorde var rätt då. Men det kom en annan verklighet under resans gång, svarar han till tidningen.

En av anledningarna till att det blivit dyrare är att det uppstod ett behov av försörjningsbyggnad för el och värme med tillhörande kulvertar till en kostnad av 200 miljoner. Denna fick byggföretaget NCC som bygger barnsjukhuset också i uppdrag att bygga, trots att det enligt lag skulle ha gjorts en ny upphandling för detta.

– Det kan vara så att vi har varit ute i tassemarkerna runt den direktupphandlingen där, ja, säger Lars Jansson till Svt nyheter väst.