Radar · Nyheter

Ännu enklare att semestra klimatsmart

Allt fler vill semestra med så lite klimatpåverkan som möjligt. I veckan lanserades en uppdaterad version av sajten Klimatsmart semester, en tjänst som ska hjälpa reslystna att turista mer hållbart.

Sommaren 2018 lanserades den digitala plattformen Klimatsmartsemester.se, där användaren får hjälp att planera sin semester så klimatsmart som möjligt. På sajten kan man beräkna hur stora koldioxidutsläpp olika resor bidrar till genom att fylla i färdsätt, boende, hur länge man ska vara borta och så vidare. Som komplement till kalkylatorn finns också tips och information om hur man turistar mer hållbart.

– Resa och boende är ofta de två största källorna till klimatutsläpp när man reser. Du behöver inte välja bort semestern, men vi vill visa på alternativa färdsätt och semestermål, säger Erik Lundberg, föreståndare för Centrum för turism vid Göteborgs universitet, till tidningen VGR fokus.

I veckan presenterades en uppdaterad version av sajten. Nu finns det fler färdmedel att välja på och det underlag som klimatberäkningarna bygger på har uppdaterats.

– Det går inte att komma ifrån utsläppen helt, men om din semester hamnar i den gröna delen på vår mätare så är semestern en relativt liten del av din klimatkvot, säger Erik Lundberg.

Klimatsmartsemester.se är ett samarbete mellan lärosäten, myndigheter och organisationer i Västsverige.