Radar · Nyheter

Nya misstänkta efter NMR-marschen i Kungälv

Utredningarna kring bråken i samband med NMR-demonstrationerna i Kungälv på första maj går vidare.

Utredningarna kring bråken i samband med NMR-demonstrationerna i Kungälv på första maj går vidare. Polis och åklagare har lagt ner flera ärenden men också startar flera nya.
– Nya misstänkta har kommit till en av utredningarna om våldsamt upplopp, säger polisens förundersökningsledare Caroline Holmqvist till TT.

Det blev oroligt när NMR marscherade genom Kungälv på första maj. Vid flera tillfällen utbröt bråk mellan nazister och motdemonstranter och polisen fick göra ett stort antal ingripanden. Åklagare och polis har arbetet för högtryck och snart en månad efter händelsen kan man nu summera läget.

– Just nu pågår åtta förundersökningar, sammanfattar Caroline Holmqvist.

Fler kan tillkomma

Fem av de åtta förundersökningarna leds av kammaråklagare Sara Toreskog. De övriga tre av polisen. Och man kan räkna med att det fortsatt kommer att ändras under resan gång.

– Det förändras varje dag. Man kan inte utesluta att det kan komma fler misstänka och flera nya förundersökningar, säger kammaråklagare Sara Toreskog till TT.

Direkt efter demonstrationen inleddes elva förundersökningar om olika brott. Sedan dessa har flera av dem lagts ner, andra nya tillkommit och några omrubricerats. Några av de tillkomna har dessutom redan lagts ner.

Våldsamt upplopp

Inledningsvis inleddes två förundersökningar om våldsamt upplopp. En mot NMR och en mot motdemonstranterna. Åklagaren har lagt ner förundersökningen om våldsamt upplopp med anknytning till den tillståndsgivna NMR-demonstrationen.

– Det har utifrån filmmaterial istället upprättats två nya polisanmälningar och inletts förundersökningar angående två fall av våld mot tjänsteman i den händelsen, säger Caroline Holmqvist.

Förundersökningen om våldsamt upplopp från motdemonstranter drivs däremot vidare.

– Där fanns från början fem misstänkta personer. Tre av dem har avförts ur utredningen, men i gengäld har vi hittat nya personer och i dagsläget är ett tiotal personer misstänkta i utredningen, säger Holmqvist.

Kan ta tid

Åklagaren är hoppfull att de ska kunna leda ärendena hela vägen till åtal.

– Utredningarna går framåt. Men vi har ett otroligt omfattande material att gå igenom så det återstår en hel del arbete. Det kommer att ta ett tag innan det blir åtal i det här fallen med tanke på att vi har ett flertal misstänkta. Så det finns ingen prognos när vi kan tänkas komma till åtal, men det kommer, säger Sara Toreskog.

Det rättsliga efterspelet kan komma att ta tid. Fortfarande är det flera åtalade som väntar på rättegång efter NMR-demonstrationen i Göteborg i september 2017. En större rättegång är planerad till efter sommaren.

Fakta: Efterspelet till NMR-demonstrationen

Nu pågår åtta förundersökningar.
Ledda av åklagare:
– Två förundersökningar om våld mot tjänsteman
– Två förundersökningar om hets mot folkgrupp
– En förundersökning om våldsamt upplopp (med inriktning på motdemonstranterna).
Ledda av polisen:
– En förundersökning om brott mot knivlagen
– En förundersökning om brott mot vapenlagen
– En förundersökning om brott mot maskeringsförbundet
Källa: Åklagare och polis
TT