Radar · Nyheter

Västra Götaland har längst väntetid för cellprovsvar

Kvinnor i Västra Götaland får vänta längst på sina cellprovsvar.

Väntetiden för att få svar på rutinprovet för cellförändringar i livmodern varierar kraftigt mellan landets regioner, visar en granskning från Ekot. Allra längst kötid är det är i Västra Götaland och Uppsala.

Västra Götaland är vid sidan av Uppsala den region i Sverige där kvinnor får vänta allra längst på cellprovsvar. Det rapporterar Ekot, som har granskat hur lång tid det tar att få svar på rutinprovet för cellförändringar i livmodern.

Den rekommenderade väntetiden på svar är högst 28 dagar, vilket bara hälften av regionerna lever upp till. Den vanligaste väntetiden är på två till tre  månader, och i Västra Götaland har kvinnor fått vänta så länge som ett halvår.

– Det är väldigt långa väntetider för att få sitt svar och det kan vara oroväckande för många, säger Emma Karlsson, barnmorska på Närhälsan i Göteborg, till Ekot.

Snabbast på att lämna svar är Jämtland Härjedalen, där väntetiden är mindre än två veckor.

Joakim Dillner, ordförande för nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention, säger till Sveriges radio att väntetiderna sammanfaller med ett ökat antal fall av livmoderhalscancer de senaste åren.

– Vi har sett en mycket oroväckande ökning av livmoderhalscancer under de senaste fyra åren och av dem så är det ungefärligen femton fall per år som beror på en ökad risk för cancer om man har haft cellförändringar, och det är en möjlig hypotes att det kan bero på de förlängda handläggningstiderna.
Socialstyrelsen kommer nu att inleda en översyn av regionernas väntetider.