Radar · Nyheter

Unga i Hjällbo skräms bort från köpcentrum med höga ljud

Göteborgslokaler har installerat apparater som ger ifrån sig höga pipljud i köpcentret i Hjällbo – ljud som bara unga kan höra. Syftet är att skingra ungdomarna, rapporterar ETC Göteborg.

Sedan en tid tillbaka sitter apparater som ger ifrån sig ett högt, pipande ljud uppsatta i köpcentret i Hjällbo centrum. Ljudet är på en frekvens som bara unga personer kan höra, och syftet med ljudet är att skrämma bort ungdomar från köpcentret.

Det här rapporterar ETC Göteborg, som har besökt Hjällbo och talat med ungdomar som utsätts för ljudet.

– Jag känner mig kränkt. Det känns som att man inte vill att jag ska vara här, säger 20-åriga Omar till tidningen.

Ljudet kommer från ljudskrämmor som går under namnet Mosquito och kan bara uppfattas av personer under 25 år. Apparaterna har installerats av Göteborgslokaler, som ägs av kommunen. Enligt Göteborgslokalers säkerhetschef Bo Säljö är ungdomar som stör ett stort problem i köpcentret.

– Handelsplatsen är inte enbart till för ungdomar. Alla måste känna sig välkomna. När man samlas i stort antal och dessutom stör ordningen är det färre som vågar handla, säger han till ETC.

Mosquiton har tidigare använts i Malmö och Tensta, liksom i länder som England. Europarådets parlamentariska församling (PACE) uppmanade år 2010 medlemsländer att förbjuda ljudskrämman eftersom den är diskriminerande mot barn och unga.

Maja Andersson

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV